x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Minciuna de la inceput de an

Minciuna de la inceput de an

de Mihai Tanasescu    |    15 Aug 2005   •   00:00
Minciuna de la inceput de an

Efervescenta inceputului de an 2005 arata optimism in ceea ce priveste relaxarea fiscala in Romania. Am constatat insa ulterior ca relaxarea promisa nu a fost decat o minciuna. Tot minciuna a fost si atunci cand, in campania electorala, strategii aliantei spuneau sus si tare ca introducerea cotei unice va aduce lapte si miere. Insa, ea a creat lapte si miere pentru o categorie mica de oameni, iar pentru cei mai multi, pentru oamenii de rand, pentru micii intreprinzatori, pentru cei care au salarii mici si medii, cota unica nu a produs decat haos. Au aparut zeci de impozite noi care au afectat piete si domenii inca putin dezvoltate in Romania, contributiile sociale au ramas la fel de mari, a aparut instabilitate si haos legislativ.

Ambitia unora de a arata ca aplicarea cotei unice este salvarea Romaniei a dus la impovararea tarii si la masuri care trebuie luate in viitorul foarte apropiat. A dus la majorari consecutive de impozite pentru microintreprinderi, pentru castigurile din piata de capital, pentru castigurile bancare si am asistat la o crestere nemaiintalnita a preturilor la utilitati, gaze naturale si energie electrica. Vom fi martori, cat de curand, la alte impovarari fiscale pentru a satura orgoliile si ambitiile nemasurate ale politicienilor aflati la putere.

Si astfel o minciuna se transforma intr-un calvar social. O minciuna pe care am crezut-o ca pe un lucru bun va deveni cosmarul de zi cu zi al romanului de rand. Majorarea TVA cu 3 puncte procentuale ii va afecta in primul rand pe cei cu venituri mici, ii va afecta pe pensionari, pe tineri, pe cei care chivernisesc fiecare banut. Majorarea TVA arata incapacitatea guvernantilor de a gasi solutii echitabile la greselile pe care le-au facut. Majorarea TVA este lucrul cel mai rau care i se poate intampla unei tari ca Romania, deoarece efectele secundare ale acestei masuri sunt mult mai mari si mai periculoase. Va fi afectata puterea de cumparare a oamenilor, va creste rata inflatiei si, in mod automat, creditele se vor scumpi. Tocmai cand creditul incepuse sa devina o parghie financiara de dezvoltare pentru foarte multi oameni de afaceri, el va deveni o frana in calea procesului de dezvoltare. Majorarea TVA va atrage dupa sine si o scumpire a tuturor produselor si serviciilor, va fi un prilej necontrolat de specula si cresteri aberante de preturi.

Si toate aceastea, pentru a acoperi o minciuna! Cota unica de 16%. Eroarea aceasta trebuie insa indestulata cu si mai multe impozite care vor fi marite in perioada urmatoare. Taxe si impozite mai mari pe pamant, pe locuit, pe transport. Bugetele locale vor fi bine dramuite dupa ce-si vor gasi surse suplimentare din buzunarul fiecarui roman.

Se pune insa o intrebare fireasca. Platim mai mult, facem eforturi pentru ca bugetul statului sa primeasca mai multi bani, pentru a acoperi aceeasi eroare, cota unica de 16%, la care guvernantii nu renunta din mandrie si orgoliu. Dar ce vom primi in plus? Va fi un sistem de educatie mai bun? Scoli mai curate si mai bine incalzite? Asistenta medicala mai buna? Raspunsurile la toate aceste intrebari le vom avea cand va fi elaborat bugetul pe anul 2006 (Dumnezeu stie cand!). Suntem la jumatatea lunii august si nimeni nu stie care va fi filosofia bugetului pe anul 2006. Procesul bugetar a fost bulversat (ca si intreaga economie nationala) si ne vom trezi cu un buget ce va fi aprobat in anul care urmeaza.

Este pentru prima data, dupa multi ani, cand incertitudinea, speculatiile si lipsa de transparenta se intorc, ca si cum ar fi la ele acasa, iar miciuna persista in continuare, in incercarea de a se acoperi cu ea insasi in perioada care urmeaza. Este limpede ca actuala politica fiscala este deficitara, este lipsita de viziune si, mai mult de atat, creeaza disfunctii si impredictibilitate. Si iata cum anul 2005, care a inceput promitator - printr-o minciuna ce a fost pusa la loc de cinste - ,a devenit, doar in cateva luni de zile, anul groazei, anul care a periclitat integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007. A devenit anul care a bulversat clasa politica si mediul de afaceri, in fapt un an pierdut, cand el trebuia sa fie anul continuitatii si al consolidarii economice. Anul 2005 a inceput cu o minciuna si se va sfarsi cu aceeasi minciuna, dar speranta ca vom trai mai bine a fost spulberata definitiv.
×
Subiecte în articol: editorial anul minciuna