E-n regula, incepem sa ne lamurim in privinta bunelor intentii sau competentei multora dintre noii ministri. In legatura cu care, de altfel, inca de cand premierul Ungureanu a citit lista Cabinetului, pe care o primise in plic si care continea practic suplinitori ai fostilor titulari din echipa Boc, grav compromisi, existau mari semne de intrebare. A durat putin pana cand "sosiile" sa-si de in petic, ostentandu-si fie incompetenta, fie lipsa de coloana vertebrala ori supusenia totala fata de interese care in nici un caz nu coincid cu cele ale populatiei.
Zilele trecute, sponsorul lui Traian Basescu din campania din 2009, Lucian Bode, devenit ministru al Economiei, a iesit la rampa cu o declaratie prin care-si sustine impotenta. Luand doar act de batjocura de la benzinarii - unde pretul carburantilor a crescut cu 93% din 2009 incoace, cu influente devastatoare asupra costului tuturor marfurilor de pe piata, dar si neputand sa omita ca in plina criza Petrom a inregistrat un profit exorbitant,de circa 900 milioane de euro, anul trecut - Bode a constatat simplist ca asta e, e economie de piata. Iar ministerul nu se poate amesteca in stabilirea preturilor, chiar daca petrolistii au invocat obraznic cotatiile la burse ale titeiului pana si atunci cand acestea scadeau evident si constant.
E locul sa ne amintim ca, intr-o arie populista si politicianista, Traian Basescu facea clabuci acum cativa ani, cerand desecretizarea clauzelor de privatizare Petrom si chiar anularea contractului, chiar daca ar fi sa platim daune. Fie spus, cand Guvernul a imprumutat anapoda zeci de miliarde de euro, fara mare folos public, s-ar fi gasit suma care sa acopere respectivele daune, iar statul ar fi reintrat in posesia unor resurse strategice vitale si extrem de profitabile. Dar avantul prezidential belicos s-a stins repede si ma intreb de ce oare. Apropo de Bode, cam de ce credeti ca n-a suflat un cuvintel depre sutele de milioane de dolari, creante cuvenite statului, pe care ni le datoreaza Kazahstanul, in urma cumpararii Rompetrol si despre care, dupa repetate excursii asiatice, acelasi prezident sustinea ca le vom primi acusi, intr-o luna, doua? Nu a auzit ministrul nici de practica unor guverne occidentale, care au infranat lacomia benzinarilor, fluturandu-le pur si simplu taxa Robin Hood - suprataxarea profiturilor excesive, obtinute pe seama cumparatorilor.
Nu, nu e nimic bun de asteptat din partea actualilor ministri. Fie ca ne oprim si asupra altei declaratii, a celui de la Agricultura ("Reducerea TVA la alimentele de baza nu se afla pe agenda Guvernului", ignorand ca aceasta parghie e general-europeana), ori de la Dezvoltare, unde abulicul Petrescu nu este decat un speriat continuator al politicii Elenei Udrea, de distribuire discretionara a fondurilor. Dimpotriva, sunt semne ca, din umbra, ca sa nu se pateze si mai rau in fata electoratului, tot vechii sforari fac jocurile.