x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ministrul ofensivei imobiliare

Ministrul ofensivei imobiliare

de Razvan Belciuganu    |    23 Sep 2010   •   00:00

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, general cu maximum de stele pe umăr în rezervă, este un strateg desăvârşit. Lunga şi sincera prietenie a sa cu antrenorul "Generaţiei de aur" la fotbal, Anghel Iordănescu, general în rezervă şi el, l-a inspirat în abordările manageriale, pornind de la geniala zicere fotbalistică potrivit căreia "cea mai bună apărare este atacul". Gravul şi seriosul ministru al Apărării a declanşat de la începutul mandatului său atacul la terenurile şi imobilele Armatei. Acestora, rămase în paragină şi, de multe ori, fără pază, Gabriel Oprea le-a găsit stăpâni de conjunctură. Aşa face economie la buget şi gândeşte, strategic, bineînţeles, şi locuinţe pentru militari. Aproape 20 de acte normative a semnat în nici un an ministrul Gabriel Oprea cu referinţe şi încărcături imobiliare.

La uşa fiecărui ministru al Apărării este un obicei să se perinde colegi de partid, parlamentari şi edili, oameni de afaceri şi ideologi de toate felurile care vor să ia în administrare terenuri ale Armatei, pentru că numai şi numai acolo proiectele lor de cea mai strictă utilitate publică pot să se materializeze. Ministrul Gabriel Oprea este un fin ascultător şi simte soluţiile în nări una-două. Dacă la Giurgiu nu se poate ridica un campus universitar decât pe locul Centrului Militar Judeţean, Armata se sacrifică şi îşi mută sediul pe ici, pe colo.

Şi-apoi ce nu face Armata pentru instituţiile statului, cu Gabriel Oprea ministru. La Sibiu, o clădire a MApN a fost dată Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României, că ministrul e general de justiţie. La Otopeni, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, acea academie care l-a făcut academician pe preşedintele Traian Băsescu, a primit de la MApN 4.400 de metri pătraţi pentru a-şi construi un sediu şi o bibliotecă. Şi puşcăria din Brăila a primit în acest răstimp o parte de clădire de la Armată.

Dar să trecem la afaceri serioase. Mai întâi a fost prietenia cu Dorin Cocoş la Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare. Ulterior, pentru Gabriel Oprea prietenia s-a extins şi asupra soţiei acestuia, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, deci colega din Cabinet. Cum prietenul la nevoie se cunoaşte, Agenţia Naţională a Locuinţei din subordinea doamnei amintite are de lucru pe terenurile cedate de Armată pe la Lugoj, Pantelimon, Iaşi, Bucureşti - Sectorul 2, Cluj-Napoca etc.

Este vorba despre mii de locuinţe care urmează a fi construite în trei ani, iar Gabriel Oprea a fixat o cotă cât să revină militarilor şi scapă Armata de reflectoarele îndreptate asupra sa. Ministrul este un om de echipă, pentru că toate aceste programe vor crea aureola de gospodari pentru toţi cei implicaţi. Premierul Emil Boc se va lăuda cu ce se va face la Cluj-Napoca şi cu realizările pe timp de criză ale Guvernului, ministrul Elena Udrea va apărea ca un manager vizionar, primarul Neculai Onţanu va arăta locuitorilor cât de mult s-a implicat pentru problemele locative ale sectorului şi tot aşa. Cu o astfel de pornire în nici un an de mandat în treburile imobiliare, ministrul Gabriel Oprea cucereşte ţara pas cu pas. Fireşte că şi formaţiunea sa politică înfloreşte. Pentru că Gabriel Oprea poate.

×
Subiecte în articol: editorial