x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mircea Geoană joacă pe sârmă

Mircea Geoană joacă pe sârmă

de Ion Cristoiu    |    15 Mai 2009   •   00:00

În 2009, europarlamentarele din România au loc în acelaşi timp cu europarlamentarele de pe întregul continent. Peste tot, observatorii politici profeţesc o slabă participare la vot.Nu-i exclus însă ca România să facă excepţie de la regulă.



Mai întâi, pentru că aşa cum a arătat experienţa scrutinului anterior, în România nici politicienii şi nici electoratul nu deosebesc specificul europarlamentarelor.

Drept urmare, campania pentru Parlamentul European e deja (pentru că a început) o campanie ca pentru Parlamentul naţional.
Altfel spus, scrutinul din 7 iunie 2009 e perceput ca un nou moment de chelfăneală în general.

Mult mai important, dat fiind că în 2009 vor avea loc prezidenţialele, campania pentru europarlamentare se anunţă drept una pentru prezidenţiale. Cel puţin doi dintre adversarii lui Traian Băsescu - Mircea Geoană şi Crin Antonescu - s-au lansat în campania pentru europarlamentare cu vădita intenţie de a face campanie pentru prezidenţiale.

Altfel e greu de explicat de ce Mircea Geoană mai ales s-a preocupat în ultimul timp doar de atacarea lui Traian Băsescu. De acest adevăr şi-a dat seama, de altfel, şi Traian Băsescu. Prezent la lansarea candidaţilor PD-L, preşedintele şi-a anunţat implicarea în campania electorală a PD-L. Fireşte, un rol important în această decizie l-a jucat incapacitatea domniei sale de a sta în plan secund mediatic o lună şi ceva de zile, în timp ce alţi politicieni vor fi în prim-plan.

Motivul decisiv l-a dat însă conştiinţa că adversarii săi vor folosi campania pentru europarlamentare ca scenă pentru a-şi face campanie la prezidenţiale.

N-a fost prea greu pentru strategii de la Cotroceni să intuiască strategia electorală a adversarilor lui Traian Băsescu: Mircea Geoană şi Crin Antonescu. În cazul lui Crin Antonescu, aplicarea strategiei nu ridică nici o problemă. PNL fiind formaţiune de Opoziţie, atât liderii liberali, cât şi candidatul Crin Antonescu îşi pot permite atacarea în bloc a PD-L şi a lui Traian Băsescu.

Lucrurile sunt niţel mai complicate în cazul lui Mircea Geoană. Liderul PSD a socotit că poate practica o disociere între PD-L şi Traian Băsescu. O disociere necesară în condiţiile parteneriatului PSD cu PD-L. De aceea, în ultimul timp, Mircea Geoană şi-a intensificat atacurile la adresa lui Traian Băsescu.

Ultimul dintre ele a constat într-o Scrisoare deschisă prin care-i cere lui Traian Băsescu să-şi asume dezastrul din Justiţie. De fapt, nu e vorba de un dezastru din realitate, ci de un dezastru din posibilul Raport al Comisiei Europene din cadrul procesului de monitorizare a României.

Din informaţii pe care - din câte înţeleg - le deţine Mircea Geoană, acest Raport ar urma să fie deosebit de critic, propunând tăierea fondurilor europene pentru România.

Acestei manevre a lui Mircea Geoană i-au răspuns nu numai Traian Băsescu, dar şi PD-L. Implicarea liderilor PD-L într-un conflict ce părea limitat la Mircea Geoană şi la Traian Băsescu ne face să credem că la Cotroceni s-a sesizat folosirea europarlamentarelor ca un pretext pentru prezidenţiale. Drept urmare, spre deosebire de alte momente asemănătoare, liderii PD-L n-au mai stat deoparte pe motiv că nu Guvernul e criticat, ci preşedintele.

Noul moment ridică o problemă extrem de serioasă pentru Mircea Geoană. Dacă va continua în hotarele acestei strategii, riscă o înrăutăţire atât de gravă a relaţiilor din Coaliţie încât să se pună problema ruperii acesteia.

Ruperea Coaliţiei l-ar pune pe liderul PSD într-o situaţie destul de grea în partid. Baronii locali şi centrali ai PSD sunt toţi prinşi cu mâinile în borcanul cu miere al Puterii. Unii obţin bani pentru ei şi pentru primarii PSD. Alţii şi-au plasat oameni în Guvern. Asta fără a mai lua în calcul miniştrii PSD, dedulciţi deja la privilegiile şefiei.

Pericolul ruperii Coaliţiei şi, prin asta, cel al ieşirii PSD de la guvernare ar putea să ducă la creşterea presiunii baronilor locali şi centrali asupra lui Mircea Geoană pentru a se potoli. Încă nerealizând ce ar însemna pentru ei încă un mandat de cinci ani al lui Traian Băsescu, baronii centrali şi locali l-ar putea lăsa pe Mircea Geoană în ofsaid.

Cel puţin acum, între interesul lui Mircea Geoană de a deveni preşedinte şi interesul lor de a rămâne la putere, baronii locali şi centrali ar putea să prefere interesul lor. Nu întâmplător, Vasile Blaga, care pare a-şi fi asumat ipostaza de pumn de fier al PD-L în relaţia cu PSD, l-a avertizat pe Mircea Geoană că ar putea pleca doar el, Mircea Geoană, de la guvernare. Rămâne de văzut în ce măsură Mircea Geoană va reuşi acest joc periculos pe sârmă.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial mircea psd geoană pd-l