x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Misterele mitingului anti-Basescu

Misterele mitingului anti-Basescu

de Ion Cristoiu    |    06 Apr 2006   •   00:00
Misterele mitingului anti-Basescu

Oricat ar parea de ciudat, nici o televiziune si nici un ziar n-au avut curiozitatea sa-i intrebe pe protestatari cine sunt, de ce sunt revoltati si din ce organizatie fac parte. Ar fi fost mai mult decat important sa stim aceste lucruri, deoarece, dupa opinia noastra, manifestarea de protest are o semnificatie politica iesita din comun. S-a facut mare caz, astfel, de incercarile sufletesti ale lui Traian Basescu la venirea si la plecarea de la CNSAS

De la votul-surpriza de marti, 28 martie 2006, zile in sir, cu exceptia, explicabila, a celor de week-end, un grupuscul de cetateni a protestat in fata sediului CNSAS. Actiunea s-a desfasurat dupa intregul tipic al mitingurilor din primii ani postdecembristi: lant viu in jurul edificiului prin tinerea cvasiamoroasa de deget, desene si sloganuri mai mult sau mai putin inteligente, brusce insufletiri la ivirea televiziunilor. Acest grupuscul l-a huiduit pe Traian Basescu marti, 4 aprilie 2006, la venirea si la plecarea de la sedinta CNSAS.

Potrivit agentiilor de presa, mitingistii erau in principal salariati de-ai Consiliului. Lor li s-au adaugat cetateni despre care s-a spus ca reprezinta organizatii ale societatii civile: "Militia spirituala", "Alianta Civica", "Pro Democratia". Intr-o societate asezata, implicarea unor ONG intr-o manifestatie de protest, mai ales cand ea isi dezvaluie contonatii politice, beneficiaza de explicatii publice temeinice, argumentate din partea liderilor. Cu atat mai mult s-ar fi impus aceasta norma de civilizatie europeana, cu cat mitingul, supramediatizat de televiziunile de nisa, a fost prezentat drept primul miting antiprezidential din mandatul lui Traian Basescu de la Cotroceni. Desi extrem de frecvent pe posturile de radio si tv, mai ales pe cele publice, finantate de la buget, Cristian Parvulescu n-a catadicsit sa explice temeiurile pentru care organizatia sa a participat la o manifestare cu puternice arome politicianiste. Oricat ar parea de ciudat, nici o televiziune si nici un ziar n-au avut curiozitatea sa-i intrebe pe protestatari cine sunt, de ce sunt revoltati si din ce organizatie fac parte. Ar fi fost mai mult decat important sa stim aceste lucruri, deoarece, dupa opinia noastra, manifestarea de protest are o semnificatie politica iesita din comun.

S-a facut mare caz, astfel, de incercarile sufletesti ale lui Traian Basescu la venirea si la plecarea de la CNSAS, condeiele fragede in materie de talent grabindu-se sa faca proza gen Octav Dessila pe seama domnului prsedinte: era negru de suparare, s-a schimbat la fata, tremura de furie etc. Mai ceva decat numitul Alfonso din telenovela surprinzandu-si iubita, in patulul de fan, cu altul!

Din cate se stie, Traian Basescu a fost un rasfatat al mai multor oameni stransi la un loc. Cel putin in campania electorala, dupa istoricul smiorcait electoral, actualul presedinte ne-a fost infatisat ca provocand adevarate deliruri de multime, intrarea domniei sale intr-o piata de zarzavat aparand mai ceva ca intrarea lui Iisus in Ierusalim, de Florii. O singura data s-a intamplat ca distinsul candidat sa fie primit cu ostilitate. E vorba de seara confruntarii de la TVR, din cel de-al doilea tur, cand masina Apostolului portocaliu a fost primita cu huiduieli.

Ziarele si televiziunile, la vremea respectiva, topite dupa Traian Basescu, au condamnat cu manie democratica manifestarea, ingrijindu-se sa ne-o ofere in culori compromita-toare: adunatura, mercenari, dubiosi etc. Sub acelasi semn, al revoltei ca Traian Basescu a fost huiduit, ziarele si posturile tv s-au interesat de indata cine sunt prestatarii si au aflat - sau cel mult asa ne-au spus - ca in spatele lor se afla PSD.

Traian Basescu s-a confruntat marti cu un nou moment de ostilitate presupusa a exprima o stare de spirit populara. Dat fiind ca era vorba de o premiera in mandatul sau si de o premiera in destinul sau politic, nu era normal sa stim cine sunt si ce vor mitingistii, dar mai ales daca nu cumva in spatele lor sta vreun dracusor politic?

O simpla, banala investigatie jurnalistica ne-ar fi ajutat in gasirea raspunsului la intrebari precum:

1. pentru ce manifestau in realitate junii si junele in jurul edificiului?

Pentru ca Ticu Dumitrescu sa fie presedintele CNSAS?

Avem serioase indoieli. Presedinte a fost ales marti, 4 aprilie, Claudiu Secasiu. Daca ar fi ars pe altarul celui alintat ca Simbol al luptei anticomuniste si antisecuriste, mitingistii ar fi trebuit sa fie de-a dreptul disperati. Atat de disperati, incat sa-si dea foc de indata. Distinsii luptatori s-au imprastiat insa pe la casele, dar mai ales pe la cafenelele lor. Sa fi facut atata taraboi doar pentru ca locul unui PD-ist sa-l ia un PNL-ist?

2. de ce l-au huiduit mitingistii pe Traian Basescu?

Pentru ca se opunea numirii lui Ticu Dumitrescu in fruntea CNSAS?

Si aici avem serioase indoieli. Domnul presedinte nu si-a exprimat nici o clipa optiunea pentru un candidat sau altul.

Sunt intrebari, din cate se vede, la care e destul de greu, daca nu chiar imposibil, sa gasim pe loc raspunsuri satisfacatoare. Afara doar daca nu ne punem o alta intrebare:

Ce ce mai face Dinu Patriciu?
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial