x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Miza mea

Miza mea

20 Ian 2005   •   00:00

de CODRUT SERES

Romania anului 2005 are nevoie de o economie moderna, atractiva si inovativa. O tara care vrea si asteapta integrarea in Uniunea Europeana are nevoie, intre altele, de rezolvarea acestor probleme.
Click pentru a mari imaginea
Competitivitatea si eficienta intreprinderilor romanesti implica un mediu economic in care facilitatile fiscale sau de orice alt fel sunt exceptia, nu regula, in care statul se implica activ in transformarea din temelii a sistemului, "scutindu-l" de tarele birocratei, coruptiei si rigiditatii. Romania secolului al XXI-lea trebuie sa faca tot posibilul sa uite de telefoanele de influenta pe "linia scurta", de exporturile de materii prime, inteligenta bruta si mana de lucru ieftina. Dezvoltarea economiei, armonizarea cu structurile si regulile europene, in definitiv tot procesul de aderare la UE, toate acestea trebuie sa se bazeze pe prioritizarea politicii exporturilor "adevarate", exporturile de produse cu valoare adaugata ridicata. Inteligenta romanilor, pregatirea, priceperea si statutul lor de buni meseriasi, am nominalizat doar cateva dintre atuurile pe care avem obligatia sa le exploatam. Eu, personal, sunt convins ca vom reusi.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) joaca un rol crucial in indeplinirea acestor deziderate. Mandatul meu in fruntea acestei structuri are cateva linii directoare: intinerirea, profesionalizarea si depolitizarea managementului; determinarea unui comportament in maniera comerciala, concurentiala, specifica economiei de piata in cazul intreprinderilor din subordinea/coordonarea ministerului; respectarea fara rabat a angajamentelor asumate de Romania in relatiile cu organismele internationale; aducerea la masa consultarilor a reprezentantilor mediului de afaceri privat si a sindicatelor; accelerarea procesului de privatizare; mentinerea comertului exterior ca motor al cresterii economice.

Romania noastra trebuie recladita. Principiile care stau la baza acestei constructii nu pot si nu au voie sa ocoleasca un fapt aparent simplu, insa provocator de complicat de pus in practica: nu te poti alatura unei piete, nu poti fi membru cu drepturi depline al unei familii fara sa-i respecti regulile. Iar aceste reguli implica flexibilitatea, competitivitatea, modernismul, transparenta si, nu in ultimul rand, respectarea cuvantului dat. Romanii au ales clar tinta aspiratiilor lor: Uniunea Europeana. Am credinta ca acest Guvern, din care sunt mandru ca fac parte, poate sa cladeasca o Romanie curata, eficienta, reactiva, participativa si adaptabila. O Romanie capitalista, in care performanta si determinarea sa fie incurajate si rasplatite ca atare, nu privite ca niste mofturi.

Japonia a fost secolul trecut primul dintr-un sir de miracole economice ale Asiei. O tara de oameni determinati, hotarati si constienti de calitatile lor a reusit sa devina un etalon al performantei, calitatii si seriozitatii. Miza mea se numeste Romania...

×
Subiecte în articol: editorial