x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mizam pe spiritul de solidaritate

Mizam pe spiritul de solidaritate

de Laszlo Borbely    |    08 Aug 2005   •   00:00
Mizam pe spiritul de solidaritate

Un necaz nu vine niciodata singur. Asa a fost sa fie in acest an, in care apele au distrus casele a mii de romani. Intr-o perioada dificila, in care aveam bani mai putini, bugetul alocat constructiei de locuinte pe 2005 fiind mai mic decat in anul precedent si grevat de facturi neachitate "mostenite".

Cu toate acestea, atunci cand au fost primele inundatii din zona Banat ne-am angajat sa reconstruim casele distruse de ape si ne-am tinut cu dintii de programul anuntat. Am incercat sa selectam cat mai bine firmele ce participa la reconstructia caselor, astfel incat, la data prezentarii ofertelor, cele alese aveau documentele in regula. Astazi sunt cu graficele de lucrari la zi, cel mai important pentru viitorii beneficiari, acum multi cazati la rude sau prieteni.

Acum, primii beneficiari s-au mutat deja in case noi, iar la sfarsitul acestei luni vor fi date in folosinta in total 156 de locuinte. Si cu restul suntem in grafic: pana la aceasta data am contractat toate amplasamentele libere din satele banatene si speram ca pana la venirea iernii sa finalizam aceste lucrari. In ceea ce priveste consolidarea caselor, in acest moment specialistii de la Inspectia in Constructii si din minister realizeaza expertizele caselor si speram sa definitiveze acest proces in urmatoarele saptamani.

Din pacate, atunci cand am luat decizia de a construi casele din Banat nu stiam ce va veni, nu am banuit ca atat de repede apele se vor revarsa cu o furie si mai mare in zona Moldovei si in alte regiuni. Peste 3.500 de case au cazut, iar vremea nu tine cu noi si ploile nu inceteaza in zonele afectate. De aceea, suntem nevoiti sa apelam si la ajutorul populatiei pentru reconstructia caselor.

Am luat hotararea de a asigura prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) principalele materiale de constructie necesare realizarii caselor. Vom achizitiona centralizat materialele de constructii prin Bursa de Marfuri, pentru a reduce cat mai mult costurile si le vom imparti apoi prin intermediul primariilor. Apoi, impreuna cu consiliile judetene si prefecturile, vom da o mana de ajutor la refacerea caselor. Ne asteptam insa si ca populatia sa se solidarizeze si sa contribuie la refacerea locuintelor. Mizam pe acest ajutor, pentru ca timpul ramas pana la venirea iernii este scurt si trebuie sa ne implicam cu totii.

Noi am facut primul pas: am asigurat fondurile pentru materialele de constructie, chiar daca acest lucru a insemnat sa renuntam la unele planuri pentru acest an. Astfel, pentru a completa cele 200 miliarde de lei alocate din fondul de interventie al Guvernului, am taiat alte 200 miliarde de lei din banii alocati pentru construirea salilor de sport, chiar daca unele proiecte erau avansate. In aceasta saptamana vom definitiva lista de materiale si graficul pentru achizitionarea si distribuirea lor si vom face toate demersurile pentru a sprijini autoritatile locale la identificarea amplasamentelor ce necesita stramutarea.

Aceasta este o noua problema pe care trebuie sa o rezolvam: mutarea unor sate din calea apelor. Va fi un test pentru comunitatile locale, care vor trebui sa dovedeasca solidaritate. si sunt convins ca vor reusi. Am fost de curand in localitatea Vadu Rosca, unul dintre locurile cele mai afectate de inundatii, si am vazut ca majoritatea localnicilor s-a pus de acord sa plece din vatra satului si sa-si reconstruiasca gospodariile pe un alt amplasament. Mai exista cateva astfel de cazuri si speram ca se va proceda la fel, pentru a preintampina viiturile.

Toate aceste activitati de criza nu ne-au oprit pe loc. Vom aloca fonduri pentru definitivarea hartilor de risc si avem in lucru, impreuna cu arhitectii-sefi de judete, strategia pentru urmatorii ani. In paralel, vom merge cu programele la care ne-am angajat si vom urmari cu strictete graficele pe care ni le-am asumat. Pentru a reusi, avem nevoie ca oamenii din zonele afectate sa dea dovada de solidaritate si sa inteleaga ca numai ajutandu-ne unii pe altii vom reusi.

×
Subiecte în articol: editorial