Ziceam în articolul anterior că această campanie s-a desfăşurat într-o monotonie exasperantă. Toţi candidaţii împotriva unuia, până când, deodată, Crin Antonescu, aflat la Călăraşi, a adus în discuţie publică vizita lui Mircea Geoană la Moscova. Minimalizată de trupa de zgomot a candidatului PSD, trecută sub tăcere de presa trusturilor Intact şi Realitatea TV, după trucul întoarcerii capului la vederea grămăjoarei de fecale, vizita pe şest a preşedintelui Senatului, totodată vicepreşedinte CSAT şi preşedinte PSD, se constituie într-una dintre cele mai mari erori ale carierei politice a lui Mircea Geoană.
Efectuată la 27 aprilie 2009, amintind izbitor de politica PSD din boscheţi, vizita era ştiută şi documentată chiar din timpul desfăşurării. Preşedintele Traian Băsescu era obligat, prin prerogativele constituţionale, s-o facă publică imediat după încheiere. N-a făcut-o. Pe de o parte, pentru că Mircea Geoană era preşedintele partidului din Coaliţia de guvernare, pe de alta, pentru că a ţinut-o ca s-o dea, vorba lui Caragiale, la "Răsboiu".
Dezvăluirea privind vizita a apărut pe HotNews.ro, marţi, 10 noiembrie 2009. Sunt date convingătoare că e vorba despre un material livrat presei de către politicieni. Rămasă pe HotNews.ro, dezvăluirea n-ar fi avut nici un efect, în condiţiile unei mari părţi a presei puse în slujba candidatului Mircea Geoană. E ceea ce s-a întâmplat până joi, 12 noiembrie 2009. Dezvăluirea a trecut neobservată de presa atât de atentă cu alţi candidaţi decât Mircea Geoană.
Joi, 12 noiembrie 2009, dezvăluirea a fost luată de pe HotNews.ro şi aruncată în spaţiul campaniei electorale de Crin Antonescu. E drept şi că până atunci liderul PNL îl atacase pe Mircea Geoană. O făcuse însă începând doar de la 30 octombrie 2009 şi, mai ales, la nivel de nuanţe. Într-o campanie electorală, definitoriu spaţiu al huruielii asurzitoare, nuanţele din discursuri trec neobservate. Schimbările spectaculoase din campania electorală sunt percepute doar când este vorba despre un gest radical.
Asumarea dezvăluirii cu Moscova de Crin Antonescu e unul dintre aceste gesturi. Întâia oară de când trudeşte în campanie, Crin Antonescu l-a atacat puternic pe Mircea Geoană. Evident, Crin Antonescu putea să nu ia în seamă dezvăluirea de pe HotNews.ro, cum au făcut-o ceilalţi doi candidaţi, Traian Băsescu şi Sorin Oprescu.
Fiecare din motive deosebite. Traian Băsescu, deoarece ar fi riscat întrebarea "De ce acum?", Sorin Oprescu, pentru că îşi punea în pericol electoratul. Asumarea de Crin Antonescu n-a fost întâmplătoare. Prin asta, candidatul PNL a ţinut să arate că a ieşit din Coaliţia de candidaţi anti-Băsescu pentru a se manifesta pe cont propriu. A fost, ca să spunem aşa, un gest de marcare publică a unei noi poziţii. Al doilea gest l-a constituit participarea la confruntarea de la Cluj, confruntare în care a pierdut marele absent Mircea Geoană.
Din faptele publice e greu de desluşit ce se ascunde în spatele acestui moment de cotitură. Aproape toţi analiştii înclină să creadă că este vorba despre o trezire a lui Crin Antonescu la realitate. Candidatul PNL şi-a dat seama că, menajându-l pe Mircea Geoană, nu va mai intra în turul al doilea, drept urmare, Crin Antonescu s-a decis să-şi facă din Mircea Geoană principalul adversar, fără a-l neglija totuşi pe Traian Băsescu.
Astfel, candidatul PNL speră să intre în turul al doilea în defavoarea lui Mircea Geoană. A avut loc în cazul lui Crin Antonescu ceea ce romancierul Camil Petrescu numea o revelaţie în conştiinţă? Altfel spus, şi-a dat seama acum, când mai sunt doar câteva zile de campanie, candidatul Crin Antonescu de faptul că nu intră în turul al doilea şi, în consecinţă, şi-a concentrat atacurile pe Mircea Geoană, sperând că va recupera distanţa care-l separă de liderul PSD?!
Eu nu cred într-o bruscă trezire la realitate a lui Crin Antonescu. Şi nu cred, pentru că e greu de conceput ca ditamai aspirantul la Preşedinţia României să fi fost timp de o lună şi ceva un guguştiuc.
Un candidat precum Crin Antonescu are la dispoziţie nu numai sondaje interne, focus-grupuri, consilieri plătiţi, dar şi propria intuiţie.
E greu de conceput că nici sondajele, nici specialiştii, nici propria intuiţie nu i-au arătat ceea ce se vedea cu ochiul liber: că principalul adversar pentru turul întâi nu e Traian Băsescu, ci Mircea Geoană. Şi că rămânerea timp de o lună şi ceva în Coaliţia de candidaţi anti-Băsescu nu făcea altceva decât să-l propulseze pe Mircea Geoană în turul al doilea.
Noi credem că e altceva, care ne scapă şi de care ne vom da seama abia după turul întâi, când se vor vedea alianţele pentru turul al doilea. Vom admite totuşi ipoteza că liderul PD-L s-a decis să recupereze distanţa care-l separă de Mircea Geoană. Cele două gesturi de până acum nu sunt suficiente pentru a realiza acest lucru.
Cele două gesturi au avut menirea de a risipi suspiciunea privind o înţelegere între Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Pentru a intra în turul al doilea, Crin Antonescu trebuie să reducă procentajul real deţinut de Mircea Geoană. Indiferent dacă acestea merg la el, Crin Antonescu, sau la ceilalţi candidaţi: Traian Băsescu şi Sorin Oprescu.
Pentru aceasta, Crin Antonescu trebuie să-şi asume şi alte lovituri împotriva lui Mircea Geoană. Le va da Crin Antonescu? După felul în care s-a fleşcăit dezvăluirea cu Moscova, am serioase îndoieli că le va da.
Dar chiar şi dacă domnia sa va încerca s-o facă, se va confrunta cu marea problemă a televiziunilor care-l au drept candidat pe Mircea Geoană. Diversiunea cu dezvăluirile făcute de Ciprian Nastasiu în America pentru a exploda în această săptămână pe meleagurile româneşti ne arată că televiziunile mogulizate sunt gata să facă orice pentru ca în turul al doilea să intre Mircea Geoană, şi nu Crin Antonescu.