Dupa Albania si Croatia , acest mic stat( 650.000 de locuitori ) din Balcani, se pregateste sa adere la Alianta Nord –Atlantica . Invitatia a fost facuta la reuniunea ministrilor de externe ai tarilor membre NATO, ce are loc la Bruxelles, fiind caracterizata de seful Aliantei, Jens Stoltenberg , drept “ o decizie istorica” . Invitatia oficiala urmand a avea loc la urmatorul summitul de la Varsovia .Aceasta aderare, a spus Igor Luksici, vicepremierul muntenegrean ,prezent la reuniune, a “devenit o zi importanta “ pentru populatia tarii si va consolida si mai mult stabilitatea si pacea in Balcani.
Problema aderarii Muntenegrului la NATO a devenit in ultima perioada ,pe plan intern, controversata ,atragand atentia in mod special Moscovei care nu doreste includerea acestei tari in Alianta. Rusia vede in aceasta “miscare” adancirea disputelor cuNATO , mai mult, afectarea intereselor in aceasta regiune .
Este stiut faptul ca Rusia a dezoltat relatiile economice cu Muntenegru cu scopul de a fi un “ picior de pod” deosebit in Balcani. Rusia a investit in turism, controleaza piata energetica, si a exprimat intentia de construii la Adriatica un o zona( port) strategica asemanator Crimeiei la Marea Neagra ,Tarus si Latakia in Siria pentru Estul Mediteranei .
Cunoscand intentiile NATO , Rusia a dezvoltat o propaganda de incurajare a fortelor pro-ruse din Muntenegru impinse spre o destabilizare a situatiei de la Podgorita . In balanta disputelor, partidele pro- NATO se distanteaza cu putin in favoarea aderarii si de aceea eforturile Moscovei si Belgradului s-au intensificat in ajunul deciziei de la Bruxelles dezvoltand un adevarat razboi informational .In acest sens ,Rusia la vizat in mod expres pe liderul muntenegrean Djukanovici, etichetat cu o serie de “pacate”cu scopul mentinerii tarii departe de Alianta .
Prin aderare, Muntenegru este veriga care inchide un” lant strategic “ in aceasta regiune , Rusia fiind pe deplin constienta de acest lucru . De aceea razboiul informational pe care l-a desfasurat in ultima perioada a intrunit toate conditiile descurazarii apropierii de Alianta .
Rusia cunoaste bine efectele unui blocaj economic pentru aceasta tara mica. Manifestatile din septembrie si octombrie au aratat pericolul unei destabilizari create de partidele pro-ruse din Muntenegru (Noua Democratie Sarba si Miscarea pentru Schimbare)si aceasta trebuie avuta in vedere.
.Am fost “ deschizatorul “ diplomatic al primelor relatii dintre Romania si Muntenegru si am asistat la unele miscari care s-au derulat pasnic la inceput ,imprevizibil mai tarziu. Rusia a “acoperit economic” Muntenegru ,in aceste conditii NATO trebuie sa joace o “ carte” extrem de subtila pentru atingerea obiectivelor geo-strategice in regiune . Va reusi, ramane de vazut.