x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Necuvantul anului 2004

Necuvantul anului 2004

de Marius Tucă    |    18 Ian 2005   •   00:00

O stire interesanta ne anunta ca "necuvantul" anului 2004 a fost ales termenul "capital uman" (Human Kapital), care reduce omul la valoarea sa economica. Necuvantul anului 2004 a fost ales de catre un juriu format din lingvisti si scriitori germani, care in fiecare an denunta folosirea unui neologism considerat lipsit de sens, jignitor sau ca avand conotatie negativa. "Capital uman" a castigat la mare lupta competitia cu "centrele de primire" (taberele din nordul Africii pentru refugiati care vor sa emigreze in Europa). Pe locul al treilea s-a clasat "dreptul la poluarea aerului", considerat un "nonsens ecologic", potrivit juriului.

La noi nu exista un astfel de juriu si, prin urmare, n-a fost desemnat inca necuvantul anului 2004. Insa, daca facem un efort de memorie, putem gasi cateva "necuvinte" care pot participa cu brio intr-un astfel de concurs.

Va aduceti aminte, desigur, de scandalul de la inceputul anului in care au fost implicati doi frati, fara voia lor, ca purtand acelasi nume: Bivolaru. Iata, asadar, prima propunere care sta-n picioare pentru "necuvantul anului". A doua, care este tot un nume propriu, dar si mai mult decat atat, ba chiar avand legatura de familie cu "necuvantul anului", este Mutu. Propunerea mea nu mai are nevoie de nici o argumentatie. S-a vorbit atat de mult despre jucatorul roman, s-a auzit atat de mult numele asta cu destin de porecla, incat Mutu poate linistit sa candideze la necuvantul anului. Si pentru ca Romania este o tara trista plina de umor, un alt cuvant care poate sa fie ales necuvantul anului nu putea fi decat Lungu, nimic altceva sau nimeni altcineva, luati-o cum vreti, decat numele detinut de judecatoarea porno, actrita intr-un film pentru adulti. Asadar, avem Bivolaru, Mutu si cu Lungu. Acestea sunt propunerile noastre pentru "necuvantul anului". Cei 15 ani de libertate au insemnat si tot atatia ani in care "necuvantul" si-a facut de cap in Romania. De la celebrul "consens" din anii ’90 pana la recentul retorsiune.

Si daca tot veni vorba, haideti sa alegem impreuna necuvantul anului 2004. Dumneavoastra, cititorii Jurnalului National, puteti trimite propunerile pe adresa de e-mail jurnalul@jurnalul.ro sau prin posta la adresa din ziar.

×
Subiecte în articol: editorial anului necuvantul