x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nepregătiţi pentru Papă

Nepregătiţi pentru Papă

de Sabina Iosub    |    13 Mar 2017   •   07:50
Nepregătiţi pentru Papă

Când o zice primarul general, un om care cu cele sfinte chiar nu glumește, nu te îndoiești, ci începi să te pregătești: la anul vine Papa! La anul, adică-n 2018! Dintre toți anii pe care i-am trăit ca jurnalist, cred că niciunul nu a fost mai plin de semnificații: 100 de ani de la Marea Unire, anul primei slujbe în Catedrala Mântuirii Neamului, anul dinainte ca România să dețină președinția Uniunii Europene... și anul dinaintea alegerilor prezidențiale.

 

Nu mă îndoiesc că din vizita Papei mulți vor vrea să câștige. Ohooo, nici nu ne dăm seama acum! Pe o listă, așa la repezeală, mă gândesc la foști și actuali președinți și premieri, lideri de partid, lideri de parchete, analiști buni la toate, lideri de opinie și piețe. Nu mă pot abține să zâmbesc, amar, dar și să mă întreb: suntem oare pregătiți pentru o vizită a unui Papă precum Francisc? Nu mă îndoiesc, Capitala o să arate impecabil, la altceva mă refer.

 

Francisc nu s-a sfiit niciodată să joace rolul oglinzii. Și să spună de-a dreptul celor din fața lui ce crede despre ei. Chiar înainte de plecare, pe aeroport, Ioan Paul al II-lea ne-a spus niște vorbe. Dintre toate, noi am reținut doar "România, grădina Maicii Domnului" și ne-am folosit de vorbele lui ca de un slogan de pliant turistic. Doar că Pontiful ne-a mai dat și o temă: "Voi, care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Iisus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală!".

Cât l-am ascultat, vă e clar, nu? De asta vă întreb, acum, când mai e un an: chiar vreți să dați ochii cu Papa Francisc? 

×