In presa internationala a luat amploare scandalul avioanelor CIA si al torturarii unor detinuti suspectati de terorism.
In presa internationala a luat amploare scandalul avioanelor CIA si al torturarii unor detinuti suspectati de terorism.
Faptul ca spionajul american foloseste aeronave pentru transportarea unor teroristi nu pare un lucru atat de grav. Dupa ce in ultimii 12 ani, SUA au fost lovite foarte serios de cel putin sase atentate sangeroase in care au murit mii de americani, ne asteptam la masuri dure. Cred ca nimeni nu-si imagina ca americanii vor sta cu mainile in san, dupa atentatele de la New York (1993), Dahran (1996), Kenya si Tanzania (1998), New York si Washington (2001). Indiferent ca la putere s-ar fi aflat democratii sau republicanii, reactia ar fi fost pe masura. Cand esti cea mai mare putere militara a lumii, cand esti provocat constant si atacat grav pe teritoriul propriu, reactionezi pe masura.
Ca SUA au sprijinit financiar miscarile mujahedine din Afganistan in anii â80, asta trebuie sa fie o lectie pentru viitor. E o greseala care s-a repetat in perioada Razboiului Rece si in alte zone de conflict, si care acum se repercuteaza grav asupra securitatii nationale a SUA.
Cei mai multi membrii ai retelei teroriste al-Qaida sunt niste mercenari. E o amestecatura letala de egipteni, sauditi, pakistanezi, algerieni, yemeniti si multe alte nationalitati. Majoritatea a apartinut unor organizatii teroriste gen Jihadul Islamic Egiptean, Fratii Musulmani, GIA sau unor curente fundamentaliste din tarile lor. Condamnati la moarte sau la ani grei de puscarie pentru asasinate si atentate, traficanti de droguri, falsificatori de documente oficiale, contrabandisti de arme. Totul sub steagul unei lupte pentru libertate, invocand motive religioase. Eliberarea Afganistanului de sub ocupatie sovietica a fost pretextul unei lupte care a degenerat grav, distrugand destinul unei tari.
Lumea Islamica are o istorie lunga a violentei si asasinatului politic. Musulmani ucid musulmani de peste 50 de ani. Cu astfel de personaje, o serie de guverne din tarile arabe au avut batai de cap zeci de ani. Egiptul si Iordania sunt doar doua exemple. Teroristii au fost vanati, ucisi, capturati, condamnati. Sute de indivizi au fugit peste granita si au ingrosat randurile al-Qaida. Si-au schimbat identitatea, au savarsit alte crime intre timp. Planuiesc in continuare atentate la adapostul unor state dezmembrate, a dictaturilor sau a tarilor cu regimuri fundamentaliste. N-au nici un Dumnezeu. Iar CIA ii vaneaza si incearca sa-i ancheteze pentru a preveni moartea altor sute sau mii de nevinovati. Cum s-a intamplat la Londra, Madrid, New York.
Mai mult ca sigur, CIA si Pentagonul nu folosesc metodele cele mai ortodoxe pentru anchetarea teroristilor. Scandalurile s-au tinut lant: tortura fizica si psihica, batjocorirea insemnelor religioase, chiar ucidere in detentie. Aceste aspecte sunt condamnabile. Administratia de la Washington nu realizeaza inca faptul ca astfel de abuzuri grave nu fac decat sa delegitimeze razboiul impotriva terorismului, care, in esenta sa, este unul just. Aceste fapte ne aduc aminte acuzatiile grave la adresa CIA din perioada Razboiului Rece, in special abuzurile inimaginabile din America Latina. Se pare ca spionajul american a invatat prea putin din greselile facute in trecut.
Serviciul condus de Porter Goss are toata justificarea sa vaneze si sa captureze teroristi. Trebuie insa ca totul sa se petreaca in cadrul conventiilor internationale, cu evitarea oricaror acte de umilire si degradare umana. E total contraproductiv si ofera argumente teroristilor sa ucida in continuare. Cum nu iese fum fara foc, CIA ar trebui sa recunoasca unele abuzuri si sa renunte definitiv la ele.