x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu ucideti microintreprinderile!

Nu ucideti microintreprinderile!

de Mihai Tanasescu    |    22 Aug 2005   •   00:00

Nu ucideti microintreprinderile de dragul unor filozofii bugetare, a unor filozofii fiscale care s-au dovedit ineficiente! Incercati ca in urmatorii ani sa ajutati un segment de activitate ce va reprezenta motorul cresterii economice in Romania.

Este stiut ca segmentul cel mai activ intr-o economie in plina crestere il reprezinta societatile mici si mijlocii, care pot crea valoare adaugata si care reprezinta o alternativa la restructurarea economica profunda intr-o tara in tranzitie cum este Romania.

Pe parcursul timpului, acest segment de activitate a avut o crestere dificila. La inceputul anilor ’90 si chiar mai tarziu, dezvoltarea firmelor mici a fost ingreunata de imposibilitatea celor care doreau sa injghebe o afacere, sa aiba acces la linii de finantare, credite ieftine, tehnologie.

Insa, intre anii 2000 si 2004 a fost perioada in care intreprinderilor mici si mijlocii au cunoscut cea mai dinamica dezvoltare si perfectionare. Dupa ce in perioada ’96-2000 au disparut peste 300.000 de microintreprinderi, acum au aparut si s-au dezvoltat societati mici si mijlocii, care au format peste jumatate de milion de noi locuri de munca. A fost perioada in care prin politici fiscale (vezi introducerea impozitului pe cifra de afaceri de 1,5%), prin descresterea rapida a ratei inflatiei de la peste 40% la mai putin de 10%, firmele au avut acces usor la mijloace de creditare. Aceasta facilitate insotita de o noua politica bancara creata prin acordarea de linii de credit cu maturitati lungi a condus la o dezvoltare fara precedent a acestui sector.

Intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa fie o alternativa la crearea de noi locuri de munca si sa conduca la cresteri de productivitati in diverse domenii de activitate. Este un segmentul care trebuie incurajat si sustinut cel putin intr-o prima etapa, pana la data aderarii in Uniunea Europeana. Din nefericire, avantajele create acestui segment incep incet-incet sa dispara. Nu fiindca o cere Uniunea Europeana sau altcineva, ci fiindca politica fiscala actuala a condus in mod dramatic la inceperea unui proces de desfiintare si eliminare a intreprinderilor mici si mijlocii.

Primul semnal a fost dat la inceputul anului 2005. Lipsa banilor in buget prin introducerea cotei unice de 16% a condus la dublarea impozitului pe care il platesc aceste societati comerciale, ca prima masura compensatorie. A urmat al doilea val de cresteri de impozite si renuntari la unele facilitati de care acest segment se bucura, prin eliminarea dreptului de amortizare accelerata pentru tehnologia noua.

Sunt doar doua masuri care au facut ca, in doar 7 luni de zile, sa dispara zeci de mii de societati mici si mijlocii. Cui ii foloseste acest tip de politica fiscala? De ce trebuie sa ucidem ce avem mai bun? De ce trebuie sa distrugem ce am reusit sa construim cu greu? Sunt intrebari care nici pana acum nu si-au gasit un raspuns, mai ales ca mult asteptata strategie fiscala nu mai apare, fiindca incompetenta si lipsa de viziune se afla la loc de frunte in intreaga politica economica a actualului Guvern.

Preconizatele masuri cu privire la schimbarea modului de impunere a intreprinderilor mici si mijlocii nu vor face decat sa duca la adancirea procesului de disparitie a acestora, nu va face decat sa duca la cresterea somajului.

Nu ucideti microintreprinderile de dragul unor filozofii bugetare, a unor filozofii fiscale care s-au dovedit ineficiente! Incercati ca in urmatorii ani sa ajutati un segment de activitate ce va reprezenta motorul cresterii economice in Romania. Societatile mici si mijlocii reprezinta nucleul de inovatie, reprezinta nucleul de forta de munca tanara, reprezinta in final modul in care societatea romaneasca se va redefini in procesul integrarii europene. Incercati sa nu sacrificati totul de dragul cotei unice, incercati sa dati o sansa segmentului intreprinderilor mici si mijlocii. Noua filozofie fiscala trebuie sa aduca elemente in plus pentru incurajarea firmelor mici si nu pentru lichidarea lor. Credeti in acest segment care va produce cele mai mari beneficii comparative pentru o tara in tranzitie cum este Romania, tara care are nevoie de inovatie si simplitate in noul mecanism economic.

×
Subiecte în articol: editorial mijlocii