x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O cinică ţigănie politică

O cinică ţigănie politică

de Miruna Munteanu    |    25 Aug 2013   •   10:52

Cine pierde şi cine câştigă din circul grotesc în care s-au transformat funerariile şi succesiunea lui Florin Cioabă? Cum şi de ce fantasmagoriile unei autoinventate “aristocraţii” ţigăneşti au ajuns să monopolizeze, zile întregi,  agenda publică? Cui i-a folosit?

Marele câştigător al acestui bâlci sinistru este, neîndoielnic, Traian Băsescu. Cu câteva telefoane şi un suspin la catafalc, şi-a fidelizat un electorat compact şi uşor de manipulat. Singurul care i-ar mai putea prelungi mezinei Eba sejurul la Bruxelles. Se apropie europarlamentarele şi “independenta lu’ tata” nu mai poate conta pe maşina de vot a PDL. Contează, însă, pe influenţa clanului Cioabă, a lui Bercea Mondialu’ şi a altor “lideri” minoritari, cultivaţi de Cotroceni. Atenţia prezidenţială le-a consolidat acestora statutul în cadrul propriilor comunităţi. Ba chiar a părut că le legitimează titulaturile extravagante şi ifosele pseudo-nobiliare. Ce altceva se poate înţelege din faptul că şeful republicii i se adresa răposatului Florin Cioabă cu formula “Măria Ta”?

Traian Băsescu împuşcă, de fapt, doi iepuri dintr-o dată. Pe de-o parte, flatează vanitatea unui electorat naiv şi-şi asigură recunoştinţa căpeteniilor sale. Pe de alta, loveşte în toată simbolistica monarhică, ducând-o în derizoriu. Asistăm, de fapt, la exacerbarea demenţială a unui proces început prin promovarea unui alt impostor, Paul Lambrino, cumătrul prezidenţial care se prezintă drept membru al Casei Regale de România. Discuţiile inepte despre “Regina-mamă Mariţa”, sau despre “Consiliul de Coroană” din ograda căldărarilor Cioabă nu jignesc, însă, doar sensibilităţile monarhiştilor. Ele sunt un afront împotriva bunului simţ şi o dovadă de crasă lipsă de respect faţă de istoria naţională. Cei care încurajează acest delir ştiu foarte bine că riscă să ostilizeze şi mai mult o populaţie majoritară având deja destule prejudecăţi împotriva ţiganilor.

Cauza romilor nu a câştigat nimic din tămbălăul mediatic al ultimelor zile. Dimpotrivă. El a alimentat cele mai periculoase clişee din mentalul colectiv, oferindu-ne un cocktail toxic de opulenţă, aroganţă şi primitivism. Foarte greu de digerat pentru mulţi dintre români.  Toleranţa faţă de absurd şi de aberaţie va spori, mă tem, intoleranţa faţă de o întreagă minoritate, folosită ca simplă masă de manevră.





×