x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O economie de fite

O economie de fite

de Ilie Serbanescu    |    07 Mar 2006   •   00:00
O economie de fite

Prin cota unica s-a lasat un plus de circa un miliard de euro pe piata, care s-a dus in consum de produse si servicii scumpe din import. Cresterea economica obtinuta a fost o nesanatoasa, deoarece a fost bazata pe import.

O cercetare chiar si sumara a lumii afacerilor in 2005 arata ca afacerile nou-lansate - deci exceptand privatizarile sau preluarile de societati - au fost destul de firave. Iar cele cu investitii straine n-au depasit, in general, conditia de lohn. Atata doar ca lohn-ul, parasind textilele si confectiile, s-a mutat in domeniul pieselor auto si, eventual, in diferite segmente ale industriei informatiei.

Investitii masive nu s-au facut in facilitati industriale sau utilitati publice, ci in afaceri imobiliare, in constructii de birouri, de vile si apartamente de lux, expresia polarizarii sociale debordante din capitalismul de cumetrie.

Romania a devenit El Dorado pentru lanturile de supermarketuri si hipermarketuri, care vand in draci, dar, vai!, aproape deloc produse fabricate in Romania. Mai degraba decat expresia inaintarii catre faza consumului de masa, supermarketurile si hipermarketurile din Romania reprezinta, mult mai prozaic, o reflectare a consumului fara acoperire, a economiei artificiale bazate pe import ce se construieste in perioada actuala in Romania.

Economia bazata pe import a facut pasi imensi spre desavarsire in 2005. Expansiunea fulminanta a importurilor - atat in sine, cat si prin comparatie cu extinderea derizorie a exporturilor - este doar fateta la vedere a lucrurilor. Problema este ca politicile economice promovate au propulsat importurile si au descurajat exporturile. Impotriva inflatiei s-a luptat, intr-o buna masura, si cu aprecierea leului, ceea ce a incurajat importurile si a descurajat exporturile. In ciuda unor incercari de contracarare, creditul s-a labartat, ducand la explozia importurilor, in masura in care era clar ca depaseste posibilitatile, deocamdata precare, atat din punct de vedere global, cat si structural, ale productiei interne. Cresterile salariale n-au fost oprite sa derapeze, cu toate ca nu aveau acoperirile economice necesare, ceea ce a stimulat consumul, care, in lipsa productiei interne, s-a realizat pe seama importurilor. Prin cota unica s-a lasat un plus de circa un miliard de euro pe piata, care s-a dus in consum de produse si servicii scumpe din import, avand in vedere ca beneficiarii cotei unice au fost de fapt cei cu castiguri mari, care nu prea se impiedica in produse romanesti. Cresterea economica inca obtinuta a fost o nesanatoasa crestere economica bazata pe import.

Cat poate rezista o asemenea economie? Si la ce grad de intemperii?! Artificialitatea nu este un factor de rezistenta la intemperii. Economia bazata pe import este artificiala, pentru ca nici unul din procesele economice care au loc in cadrul acesteia - de la creste- rile de salarii si explozia consumului la scaderea inflatiei, aprecierea cursului si cresterea economica - nu are un fond sanatos, fiind fara acoperirea unor cresteri de productivitate a muncii care sa le dea substanta. Salariile mai mari decat tine, consumul dincolo de plapuma proprie sau leul mai tare decat economia sunt tentatii periculoase, care, mai devreme sau mai tarziu, sunt scump platite! 2005 a fost, din pacate, anul in care Romania a luat-o rau pe calea unei economii de fite. O economie cu anumite perspective doar daca adieri inmiresmate vor sufla pe aici, prin jur si prin lume, dar cu sanse minime de a rezista, vorba poetului, vanturilor, valurilor, ce nu vor cruta pe nimeni si nimic!

×
Subiecte în articol: editorial