x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O jumătate de Campionat European

O jumătate de Campionat European

de Ana-Maria Păunescu    |    10 Iun 2012   •   10:21

Asa cum ne sta in obicei, asa cum ne-am obisnuit de la o vreme, traim totul pe jumatate, cu doar jumatate din motoare pornite, cu o sanatoasa si previzibila economie de energie si buget, ca nu cumva sa facem lucrurile cum trebuie facute, pana la capat, ca nu cumva sa aiba cineva impresia eronata ca o putem lua pe drumul cel bun, fie si in cel de-al treisprezecelea ceas.

Imi place fotbalul si cred ca, la o socoteala riguroasa, s-ar afla ca suntem un popor de microbisti, chiar daca, din cand in cand, mai uitam sa punem pe lista prioritatilor micile bucurii care nu aduc beneficii directe. La campionatul nostru nu m-am mai uitat de cand nu mai joaca Universitatea Craiova, de cand se insista chiar pe ideea ca incomparabila noastra 'campioana a unei mari iubiri' nu mai exista, de cand, parca unii vor sa-i stearga si legenda din inimile suporterilor. Ma bucurasem, insa, ca de-o revansa, cand mi-am dat seama ca incepe Campionatul European, chiar daca Romania nu e acolo, in prima linie valorica a continentului. Surpriza de care ne-am lovit a fost pe masura competitiei: pe postul national nu se vor transmite toate meciurile. De exemplu, in faza grupelor se vor putea urmari numai jumatate din acestea.

In rest, fiecare sa se descurce cum poate. Sa mearga prin vecini, pe la rude sau prieteni care au abonamente digitale si care prind Dolce Sport, celalalt post care transmite meciurile de la CE, sau sa stea cu calculatorul pornit si cu internetul in fata ochilor – daca au la dispozitie calculator si internet – ca sa urmareasca in timp real scorul. Pentru cei mai rabdatori dintre suporteri, exista si varianta numarul trei, venita fie sa-i impace pe toti, fie sa enerveze majoritatea. Meciurile transmise de Dolce pot fi vazute, intr-o frumoasa si nepalpitanta inregistrare, pe TVR2, chiar in aceeasi noapte in care au loc.

Ma intreb: cei care nu au nici cablu digital, nici internet de mare viteza, cei care nu vor sa se uite la fotbal ca la un simplu joc cu douazeci si doi de participanti si un arbitru, ci ca la un spectacol viu, cei care stau cu un carnetel pe noptiera ca sa isi noteze scorurile, ca sa tina socoteala, ca nu cumva sa piarda evolutia echipei preferate, cei care asteapta de la postul national macar atat cat li se cuvine, toti acestia ce au de facut? Noroc cu prietenii si cu obiceiul de a raspandi o veste din om in om. Asa am aflat ca Portugalia a pierdut cu Germania, in transmisiune directa pentru prea putini dintre noi, asa vom afla, probabil multe despre aceasta editie de Campionat European.

Nu stiu unde am auzit ca s-ar putea sa fie probleme si cu Olimpiada de la Londra. Sper sa fie un zvon, sper ca macar competitiile la care suntem prezenti si periculosi sa poata fi urmarite fara discriminare de toti romanii, de toti iubitorii de sport pentru care calendarul unor astfel de evenimente inseamna mai mult decat o lista cu date si nume de tari. Deocamdata, ne multumim cu ce avem. O jumatate de Campionat European, pentru un popor care, oricum, a fost obligat sa se tot acomodeze cu jumatatile de masura.

×