x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O Scrisoare care ar fi trebuit să existe

O Scrisoare care ar fi trebuit să existe

de Ion Cristoiu    |    02 Iul 2007   •   00:00

Comisia Europeană n-are de unde să ştie dacă anchetele desfăşurate de DNA sunt sau nu profesioniste, sunt sau nu corecte. Imensa lor majoritate se află in desfăşurare.


Buticul de presă al Familiei Ringier şi-a impărţit destul de eficient cele două publicaţii pe care le deţine in Romănia, deşi Consiliul Concurenţei ar fi trebuit să le lase doar una: Libertatea cultivă sfărcurile, iar Evenimentul Zilei, pe Traian Băsescu. Din sfărcurile cultivate de Libertatea, Familia Ringier scoate bani mulţi. Dat fiind că linguşirea unui stălp al Puterii nu e rentabilă in materie de tiraj, o parte din aceşti bani merge la Evenimentul lui Traian Băsescu.

Că ziarul presei-prezervativ promovate de Familia Ringier in Romănia şi-a făcut un ţel al vieţii şi activităţii din slujirea lui Traian Băsescu şi a camarilei sale s-a văzut din nou vineri, 29 iunie 2007, cănd a fost publicat, sub genericul paparudă, Dezvăluiri, un material despre un document trimis de Guvernul Romăniei Comisiei Europene cu anumite obiecţii la Raportul de ţară.

Publicat ca şi cum ar fi rezultatul unei investigaţii proprii a ziarului, materialul nu e altceva decăt unul dintre acele texte livrate de Cotroceni presei subordonate, pe şest. Se vede asta imediat din faptul că, in linii mari, materialul din Evenimentul Zilei a fost reprodus in aceeaşi zi de Cotidianul, publicaţie a lui Sorin Ovidiu Văntu, patron de presă a cărui servitute faţă de Traian Băsescu e deja legendară.

Dacă Evenimentul Zilei şi Cotidianul s-ar fi rezumat la reproducerea Documentului fie şi cu notele senzaţionaliste isterice, totul ar fi fost in regulă. Chiar şi livrat pur şi simplu, un document poate fi publicat de un ziar fără a incălca minimele norme ale profesiei.

Cu o singură condiţie: ca ziarul să nu-l transforme intr-o armă propagandistică in sluba unei forţe politice. Din nefericire, cele două publicaţii n-au respectat această exigenţă. Ele au reprodus Documentul sub semnul unui atac virulent la adresa guvernului, a ministrului Tudor Chiuariu, indeosebi. Guvernul, Tudor Chiuariu au negat existenţa Scrisorii invocate de cele două publicaţii. Dar, chiar dacă ar fi fost aşa, nu putem să nu ne intrebăm: "Ce crimă a comis Guvernul Romăniei de s-au indignat atăt de grozav Oficioasele?".

Potrivit Documentului, Guvernul ar fi cerut Comisiei Europene să şteargă din Raportul de ţară final un paragraf ce se găsea in Raportul de lucru: "Termenele in care DNA conduce şi incheie anchetele pe care le desfăşoară continuă să ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de anchetă din cadrul direcţiei". Grăjdarii lui Băsescu de la cele două ziare au identificat acest demers al Guvernului Tăriceanu in termenii unei trădări de ţară. Judecat insă cu obiectivate şi nu cu tendenţiozitate, demersul ar fi fost salutar. Din mai multe motive:

1) Aserţiunea din Raportul de lucru, păstrată din nenorocire şi in Raportul final, e produsul Comisarului Franco Fratini. Acest personaj mai mult decăt suspect prin răzgăierea fără limite de bun-simţ a Monicăi Macovei şi-a permis un gest incompatibil cu statutul său de Comisar: de a aprecia anchetele penale desfăşurate de o instituţie a unei ţări membre a Uniunii Europene.

Comisia Europeană n-are de unde să ştie dacă anchetele desfăşurate de DNA sunt sau nu profesioniste, sunt sau nu corecte. Imensa lor majoritate se află in desfăşurare. In consecinţă, documentele din dosare sunt ştiute doar de procurorii care le administrează.

E greu de crezut că aceste dosare au fost arătate lui Franco Fratini.
Dacă admitem, prin absurd, că aşa s-a intămplat, date fiind aberaţiile care au guvernat ministeriatul Monicăi Macovei, Franco Fratini nu e competent nici politic, nici profesional, să se pronunţe asupra lor.

Aproape toate dosarele de la DNA n-au ajuns in instanţă. Cele care au ajuns - puţine, extrem de puţine, n-au o sentinţă definitivă. In aceste condiţii, la ora actuală nu se poate spune că sunt nici bune, nici rele.

O apreciere de ansamblu a muncii "ţuluşilor" de la DNA se poate face abia după ce toate dosarele vor ajunge in instanţă şi, mai ales, după ce vom avea sentinţe definitive.

Scrisoarea invocată de cele două oficioase conţine şi alte argumente extrem de solide in sprijinul cererii de a se scoate din Raportul de ţară aserţiunile lui Franco Fratini despre aşa-zisul profesionalism al DNA, instituţie-instrument a Poliţiei Politice practicate de Traian Băsescu.

Dar chiar dacă n-ar exista date zdrobitoare despre lucrul de măntuială al DNA, Comisia Europeană trebuia atenţionată de guvernul Romăniei că nu-şi poate asuma ipostaza de Birou Politic al CC al PCUS, permiţăndu-şi să se amestece brutal in mersul justiţiei dintr-o ţară membră a UE.

Cătă vreme Scrisoarea a fost dezminţită de Guvernul Romăniei, nu putem susţine că ea a existat. Avănd in vedere aberaţiile lui Franco Fratini din Raport, ar fi fost salutar dacă ea ar fi existat.

×
Subiecte în articol: editorial