x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O surprizaprevizibila

O surprizaprevizibila

de Ion Cristoiu    |    02 Iun 2006   •   00:00
O surprizaprevizibila

George Copos a demisionat din functia de vicepremier al Guvernului Tariceanu.
Sperand intr-o ridicare brusca de rating, televiziunile au anuntat stirea insotita de gafaitul corespunzator unei surprize.

George Copos a demisionat din functia de vicepremier al Guvernului Tariceanu.

Sperand intr-o ridicare brusca de rating, televiziunile au anuntat stirea insotita de gafaitul corespunzator unei surprize.

Avand indoieli ca telespectatorii au decodat corect semnalul, trimisii la fata locului au tinut sa ne precizeze si prin viu grai ca e o surpriza.

Nu e o surpriza.

Ar fi fost o surpriza daca demisiona Gheorghe Flutur.

Surpriza, pentru ca ne-am fi confruntat cu un gest de sacrificiu pe altarul PNL la un cetatean in stare de orice pentru a-si pastra fotoliul sezutului ministerial. Inclusiv de a-si rostogoli partidul pe povarnisul sondajelor de opinie. Ar fi fost o surpriza daca Eugen Nicolaescu ar fi anuntat ca s-a dus sa se trateze. Surpriza, pentru ca ne-am fi aflat in fata primului caz de trezire la luciditate la o personalitate de orbirea la realitati a gainii pe timp de noapte.

Demisia lui George Copos nu e o surpriza din mai multe motive:

1. Situatia juridica a fostului vicepremier era de-a dreptul stanjenitoare. Toata lumea astepta de la domnia sa gestul de a pleca din Guvern, in conditiile in care dosarul de la DNA urma sa fie trimis in instanta. Astepta si Calin Popescu Tariceanu, pentru ca prezenta in Guvern a unui anchetat penal adancea imaginea de cabinet cu probleme in materie de coruptie. Si asa Guvernul e in agonie. O agonie doar in ce priveste administrarea tarii. In ce priveste jefuirea avutiei nationale, Guvernul PNL-PD e deosebit de vioi. Stiind ca sunt pe suta de metri in posturi, toti demnitarii depun serioase eforturi pentru a-si rezolva interesele. Ultimul exemplu semnificativ: interventia lui Calin Popescu Tariceanu pentru ca noul Cod Fiscal sa reduca impozitul la motociclete. Crezandu-ne, in buna traditie a lui Silviu Brucan, prosti, domnul premier nu si-a dat seama ca noi stim adevarul: posesorii de motociclete, autovehicule mai scumpe decat un tren rapid sunt baietii oligarhiei din care cu bravura face parte. Eliberat de povara cazului Copos, Guvernul isi poate continua cu brio vasta opera de imbogatire pe seama avutiei nationale. George Copos e un personaj simpatic. Unul dintre acele personaje pe care nu-ti vine sa-l injuri nici chiar cand il prinzi ca vrea sa-ti fure portofelul. Astfel ca nici premierul, nici tovarasii de guvern n-aveau curaj sa-i spuna ca trebuie sa demisioneze. Mai mult ca sigur il priveau insa ciudat. Brusc trezit la luciditate, George Copos s-a corectat. Ca un ins caruia privirile semnificative ale celor din jur ii striga ca e descheiat la prohab.

2. Discutiile despre restructurarea Guvernului au pus Partidul Conservator intr-o situatie delicata. Disparitia posturilor de vicepremier, infiintate de Calin Popescu Tariceanu pentru a da daca nu un ciolan de ros, atunci macar iluzia acestuia partidelor mici din Coalitie, se impune ca moment obligatoriu al oricarui proces de restructurare. Partidul Conservator, angajat intr-o batalie de imagine menita a-i aduce zestrea electorala necesara unei posibile victorii pe cont propriu, avea mainile legate de prezenta lui George Copos in Guvern. Dan Voiculescu se vedea obligat sa se bata pentru un post mai mult de protocol decat de eficienta, pentru ca trebuia sa menajeze sensibilitatea lui George Copos. Prin demisia acestuia din urma se creeaza posibilitatea ca Partidul Conservator sa obtina, la schimb, un post cu adevarat eficient in Guvernul restructurat.

3. Stirea numirii lui George Copos ca vicepremier a surprins la vremea respectiva. George Copos trecea in ochii opiniei publice drept un om de afaceri. De regula, oamenii de afaceri nu fac politica. Nu fac politica directa, desigur, pentru ca politica indirecta fac din plin: cumparand politicieni, ba chiar si partide in intregime. Au fost multi cu serioase indoieli ca George Copos va crea un moment in politica romaneasca. Si nu s-au inselat. George Copos a fost o simpla prezenta decorativa in Guvern. Astfel ca decizia sa de a demisiona apare ca un gest menit de a-l scapa de o povara inutila. Din acest punct de vedere, n-ar strica daca George Copos ar iesi definitiv din politica. Nu e politica pentru domnia sa!

George Copos si-a motivat decizia prin respingerea de Guvern a propunerii Partidului Conservator de a mentine in noul Cod Fiscal biblia spolierii maselor de cetateni pentru ca un grup de trandavi sa se imbogateasca si mai mult, a facilitatilor privind IMM-urile. Nici aceasta motivare nu e noutate.

Daca tot trebuia sa plece din Guvern, George Copos s-a gandit sa dea o mana de ajutor lui Dan Voiculescu. Fata de noul Cod Fiscal, Partidul Conservator trebuia sa schiteze un protest. Fara prea mari riscuri insa. George Copos si-a indeplinit misiunea de a semna acest protest. Oricum, ar fi demisionat. Asemenea unui bolnav iremediabil de cancer care accepta o misiune de kamikaze. Daca tot nu mai are zile, sa moara cu folos!
×
Subiecte în articol: editorial copos guvern georg surpriza