Indignat de cererile nerealiste ale liderilor coalitiei, premierul Ungureanu paraseste grabit intalnirea. Pur si simplu liderii partidelor aflate la guvernare sunt abandonati de seful guvernului.
Agentia de presa care relateaza respectivul moment tensionat simte nevoia sa faca o precizare plina de dramatism: 'premierul aproape ca a trantit usa salii...' Acest 'aproape' mai lasa loc de intors, dar trantitul, fie el si 'aproape', ramane un trantit, mai ales cand e vorba de o usa guvernamentala. Dar totul miroase a actiune de PR.
Niciodata nu s-a intamplat ca un prim-ministru sa refuze, tocmai in preajma campaniei, cererile partidelor care-l sustin. Acestea, in buna traditie a anilor trecuti, simt nevoia sa mai imbuneze electoratul prin tot felul de 'brizbrizuri'. Sa refuze, oare, un premier irosirea banilor pe astfel de interese? Nicidecum. Aici e alt joc, tot cu scop precis. Probabil ca o asemenea ciocnire de interese s-a produs, 'aproape' sigur, incidentul a existat. Mediatizat imediat, el arata ca premierul are propria agenda, total diferita de cea a coalitiei de guvernamant. Si e tot o agenda electorala, pentru ca Razvan Ungureanu este angajat si el intr-o competitie care vizeaza chiar alegerile parlamentare viitoare.
Este, intr-un fel, transpunerea in fapte a celebrei teorii a lui Sebastian Lazaroiu care anunta, inca de acum un an, ca e nevoie, pentru supravietuirea regimului Basescu, de aparitia unei formatiuni politice noi (sociologul, poet din fire, o botezase 'Alba ca Zapada').
Cam in aceasta directie se indreapta si actualul premier care, presat de timp, e nevoit sa se delimiteze, cat mai vizibil, de coalitia ce a condus Romania in ultimii ani (nu si de Traian Basescu, sa retinem). De altfel, noul premier a evitat, ostentativ, sa se afiseze alaturi de garda veche a liderilor democrat-liberali.
Daca ne gandim ca la inceputul mandatului sau, premierul nu s-a ferit s-o ironizeze pe Elena Udrea, un lider de forta al PDL, putem banui ca declaratiile lui Ungureanu au fost premeditate.
Construirea imaginii de politician 'altfel' implica o despartire zgomotos mediatica de conducerea uzata a PDL si credibilizarea, in ochii electoratului, a unei oferte viabile, in perspectiva viitoarelor alegeri (de aici si dorinta lui expresa de a avea un guvern curatat de figurile obosite ale PDL). Asa ca n-ar fi exclus ca, dupa locale, pe scena politica sa apara o noua formatiune condusa, evident, de Razvan Ungureanu.
Alba si neprihanita, cu idei europene si reformatoare (vorba vine, e doar marketing electoral), noua grupare politica isi va propune sa salveze Romania. In subtext, tinteste doar sa mentina puterea regimului Basescu si sa scoata, macar partial, USL-ul din jocul guvernarii.
Insa ignora (sau nu poate ocoli) un fapt fundamental: electoratul isi doreste altceva decat perpetuarea actualului regim. Iata de ce usa trantita a lui Ungureanu tine doar de stilistica unei actiuni de PR.