x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Opera de 8 kg Si 650 gr

Opera de 8 kg Si 650 gr

24 Mar 2005   •   00:00


Luni dimineata, postasul i-a adus lui Vasile B. un mandat. Pe mandat se mentiona ca adresantul trebuia sa se prezinte la Oficiul 33, intre orele 9:00 si 17:00, ca sa ridice un colet de 8 kg 650 gr continand "publicatii".

Vasile B. nu mai astepta de multa vreme nimic de la nimeni. Vasile B. nu mai astepta nici de la viata nimic. Primea din cand in cand oferte de serviciu de la un Oficiu de plasare pentru someri, dar nu se mai ducea, fiindca stia ca n-are infatisarea corespunzatoare.

"De ce nu cititi atent anuntul - l-a mustrat secretara patronului care-i evalua din priviri pe solicitantii de slujbe - , ca doar scrie clar: angajam specialisti sub 35 de ani cu infatisare corespunzatoare?!" Intors acasa, Vasile B. s-a privit lung in oglinda si si-a dat seama ca avea exact infatisarea unui Vasile B. Nu ca n-ar fi putut fi descrisa, dar nu merita efortul. Privirea obosita, mersul obosit, acelasi costum de tergal, obosit de cat fusese purtat sub numele de "hainele bune", si, ca si cum n-ar fi fost destul, niste picioare nu numai obosite, ci si scurte. Ori, in cele mai multe oferte de servciu se preciza ca aveau intaietate fetele cu picioare lungi. "Fete sau baieti - si-a zis Vasile B. - ce mai conteaza, n-ai picioare lungi, poti sa mori"

"Publicatiile" din colet erau de fapt un cartoi patrat, legat si cu coperti albastre, avand titlul: "Geomorfologia stratigrafica a formatiilor calcaroase din judetul Tulcea". In dedicatie, autorul volumului scria: "Dragul meu prieten Vasile B., numai tu nu credeai c-am sa reusesc sa-mi tiparesc vreodata aceasta stradanie de patru decenii, dar uite ca Dumnezeu m-a ajutat si as fi f.f.f. fericit daca mi-ai aprecia perseverenta". La sfarsit, un post scriptum l-a lasat pe Vasile B. cu gura cascata: "Daca poti sa faci ceva ca opera mea sa ajunga la oameni, ti-as ramane in veci recunoscator".

Vasile B. s-a intrebat care vecini din bloc ar fi putut fi preocupati de problemele stratigrafiei formatiilor calcaroase din judetul Tulcea si a conchis ca nici unul. Erau ei oameni, ba chiar oameni de treaba, insa nici unul n-ar fi tinut o astfel de carte in casa.

E greu sa le explici oaspetilor si chiar sotiei de ce tii in casa o carte foarte groasa care-ti trebuie. Dar explicatiile la una care nu-ti trebuie pot deveni un calvar. Ori cartea n-a ajuns la cine avea nevoie de ea - si-a zis Vasile B. - , ori eu nu ma gasesc niciodata in calea celor ce-mi sunt sortite. Ar mai fi fost si o a treia posibilitate, mult mai suparatoare ca primele doua. Daca necunoscutul, care-si spunea prieten, ii cerea sa-l ajute ca volumul s-ajunga la oameni, inseamna ca-l socotea omul potrivit pentru un tom de 8 kg si 650 gr Vasile B. a scos cea mai voluminoasa carte din biblioteca, a cantarit-o si a constatat ca avea 478 de grame. Doar cartea de telefon era mai grea, insa nu putea fi pusa in discutie.

Vasile B. a pandit un moment cand pe scara blocului era liniste si a scos Geomorfologia stratigrafica la vedere pe o treapta, intre etajele 3 si 4. Dupa numai un sfert de ceas, disparuse. Si asta insemna ceva, dar ce, Vasile B. n-avea nici un motiv sa ghiceasca. Risca sa afle ca in blocul sau traiau oameni atat de diferiti de el, ca daca ei se chemau suta la suta oameni, Vasile B. nu era decat cel mult un procent. Cam ce-i si 478 de grame fata de 8 kilograme si 650 de grame.
×
Subiecte în articol: editorial vasile