x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Opt pentru Romania

Opt pentru Romania

de Lavinia Sandru    |    27 Dec 2005   •   00:00
Opt pentru Romania

La patru categorii au pus pe primul loc doar doua nume. Imi doresc din tot sufletul ca anul viitor primii zece romani sa fie chiar zece, si nu doar opt, ca anul acesta! Iar daca vor putea face macar pe jumatate din ceea ce faceau cei din filmul "Cinci pentru Infern", eu voi fi pe deplin multumita, iar romanii vor trai in sfarsit bine.

Saptamana trecuta i-am cunoscut pe primii 100 de oameni din muzica, politica si mass-media pe care ii are Romania. Ma refer la primii 100 si nu la primii zece, pentru ca topul realizat de principalele case de sondaje din Romania este in continua evolutie si clasamentul se poate schimba in orice moment.
Cred ca in ochii fiecarui roman pozitia zece are aceeasi importanta ca si pozitia unu. Important e sa fii in top. Dan Bittman nu e cu nimic mai slab decat Fuego sau decat Andra, iar intre Sorin Rosca Stanescu si Emil Hurezeanu ti-e greu sa spui care e mai bun si de ce.
Dintre cele doua etape ale studiului, dupa parerea mea cea mai importanta a fost prima etapa. Cei intervievati au nominalizat din memorie cate trei personalitati la fiecare sectiune, fara sa li se prezinte o anumita lista. In urma nominalizarilor facute, s-a creat esantionul cu primii 100 din Romania. Aici era cel mai greu sa ajungi. De aici inainte se calculeaza in microni.

Pana la urma, avem de-a face nu cu un clasament al valorii, ci cu unul al perceptiei. Poate ca Vasile Blaga sau Eugen Nicolaescu, in calitate de ministru, a facut mult mai mult decat Mona Musca, si cu toate astea romanii au preferat-o pe ea anul acesta, pentru ca, atunci cand si-a dat demisia din functia de ministru, toate ziarele au pus-o pe prima pagina si toate televiziunile au transmis in direct declaratiile ei. In acest top conteaza mai putin daca ea a avut dreptate sau daca ea a facut ceva in calitate de ministru al Culturii. Conteaza ce au crezut romanii despre tot ceea ce a facut ea.
Imi aduc aminte de vorbele profesorului meu de actorie din timpul facultatii, atunci cand ne citea notele pe care ni le dadea la examene: "Bucurati-va de ele cinci minute, pentru ca atat timp sunt valabile!".
De asemenea, dupa cum ati putut observa, romanii i-au exclus din clasamentele oamenilor politici pe toti Bercenii, Hrebenciucii si Patricienii care au marcat negativ intreaga scena politica din ’89 si pana in prezent. Se pare ca Romania nu-i mai vrea si se va descotorosi de ei cu prima ocazie, atunci cand acestia nu se vor mai ascunde in spatele listelor.
In ceea ce-i priveste pe primii nominalizati la fiecare categorie, sigur ca nu putem sa nu-i felicitam si sa nu le uram mult succes si multe succese in continuare! Important este ca de acum inainte sa-si pastreze titlul sau sa cucereasca altele in anii care vin. Spre exemplu, cei inclusi la categoria "tineri politicieni" pot oricand sa se ia la intrecere cu cei de la alte categorii politice. Prezenta lor la aceasta categorie este mai mult o chestiune de varsta, pentru ca oricare dintre ei ar putea fi in orice moment sau ministru, sau prim-ministru, sau presedinte al Romaniei, daca vreti.

Cel mai mult m-a impresionat insa modalitatea in care au fost tinute secrete numele primilor zece din acest top. Nimeni n-a stiut dinainte cine vor fi cei care vor forma in acest an topul "Zece pentru Romania".
Singura categorie la care am stiut rezultatul, si eu, si toti romanii, de la bun inceput, a fost categoria "oameni politici", si acesta este motivul pentru care mi s-ar fi parut firesc ca presedintele tarii sa nu participe la aceasta selectie. In mod normal el ar trebui sa se considere deasupra tuturor oamenilor politici, iar in momentul in care si-a auzit numele anuntat acum o luna ar fi putut sa ceara sa fie retras, ca sa-l premieze el pe cel mai bun om politic al anului 2005. Eu asa as fi facut daca as fi fost in locul lui!
Un lucru e cert. Acest clasament a reusit sa sparga un blocaj. Acel blocaj conform caruia PIN-ul este un partid care nu conteaza, iar presedintele lui este un tanar om politic care ar fi avut mai multe sanse daca ar fi ramas in PD sau in PSD. Cel putin asa imi spune o parte dintre fostii mei colegi parlamentari din Partidul Democrat, de care n-a auzit nimeni pana acum, chiar daca sunt poate la al treilea mandat.
Nefiind nici la putere, nici in fruntea unui mare partid si nici sustinut de conducerea statului, si cu toate astea fiind primul la categoria "tineri politicieni", Cozmin Gusa ne-a aratat ca, pentru a-i convinge pe romani, nu trebuie nici sa-ti pleci capul si nici sa-ti asculti orbeste sefii, fie ei chiar si presedintii Romaniei. E important sa crezi in ceea ce faci si mai ales sa nu-ti incalci principiile pentru nimic in lume! Iar daca reusesti sa creezi in jurul tau leaderi si nu yesmeni inseamna ca ai facut un pas decisiv in politica romaneasca!

Daca mai am un singur gust amar pe care ni l-a lasat topul "Zece pentru Romania" anul acesta este ca romanii n-au reusit sa-l faca sa fie complet. La patru categorii au pus pe primul loc doar doua nume. Imi doresc din tot sufletul ca anul viitor primii zece romani sa fie chiar zece, si nu doar opt, ca anul acesta! Iar daca vor putea face macar pe jumatate din ceea ce faceau cei din filmul "Cinci pentru Infern", eu voi fi pe deplin multumita, iar romanii vor trai in sfarsit bine.

×
Subiecte în articol: editorial romania