x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pacientul diversionist

Pacientul diversionist

de Dan Constantin    |    14 Mai 2006   •   00:00
Pacientul diversionist

Ministrul sinistru a reaparut in prim plan in ziua cea mai grea a presedintelui tarii, care suferea acut sub durerea cioburilor de oase infipte in coloana. Dl Nicolaescu disparuse dupa umilintele in serie suferite in cruciada lui pornita impotriva competentelor din medicina romaneasca. Fusese strivit mediatic ca un gandac de bucatarie de somitatile medicale destituite de ministrul-contabil. A fost apoi invins si in justitie, atunci cand directorii de spitale si-au reluat locurile, unii dintre ei doar ca reparatie morala.
Personajul care nu vrea sa se controleze, evitand astfel un diagnostic sever de sanatate mintala, sapa, sapa, precum cartitele in diguri. Birocratul care esueaza in lucrarile creative stie ca o hartie bine ticluita isi urmeaza cursul, si poate avea si efecte. Asa stau lucrurile cu mormanul de hartii pe care sta reforma Sanatatii. In timp ce ministrul isi savura in liniste injuraturile si blestemele venite si de la doctori si de la bolnavi pentru starea sistemului aruncat in haos, omul cu privire fixa afla, intamplator, ca presedintele Basescu este bolnav. Nici dl Basescu, nici anturajul prezidential nu s-au gandit ore bune ca ministrul Nicolaescu ar putea sa faca ceva pentru alinarea suferintei. Intr-un final a aparut pe traseul deciziei de operare la Viena si dl ministru al Sanatatii. Cu aceleasi probleme de exprimare logica, in aceeasi postura de uneltitor depasit de evenimente.

Am vazut boxeri care isi revin din pumni, seva venindu-le din frica de a iesi din ring pe targa. In aceeasi postura apare acum, la sfarsitul unei saptamani in care s-a consumat un episod medical pentru presedinte, si cel lovit de soarta sa fie administratorul Sanatatii natiunii.
Dl Nicolaescu a facut declaratii incendiare despre pericolul in care s-a aflat Traian Basescu, daca intra pe mana doctorilor romani. Se lasa impresia, prin spusele ministrului, ca o conspiratie condusa de dr. Oprescu il dorea captiv pe seful statului, pentru a fi operat la Spitalul Universitar, in conditii unde nu era asigurata siguranta medicala. Mai mult, sala de operatii nu era pregatita, doctorii alergau prin oras sa stranga aparatura necesara operatiei. Un veritabil cosmar, din care "Comisia Nicolaescu" a reusit sa-l scoata pe Traian Basescu din ghearele criminale ale "Comisiei Oprescu". Scenariu apocaliptic plecat din mintea complicata a pacientului neinregistrat. In lipsa unei discutii aplicate despre conditiile concrete de tratare a tuturor pacientilor, dl ministru lanseaza diversiuni, agatandu-se de un subiect emotional - starea de sanatate a presedintelui. Dl Nicolaescu, a carui cota de incredere se afla la nivelul genunchiului broastei, isi va semna demisia daca nu poate sa demonstreze acuzele? Ar trebui infiintata o noua comisie, care sa verifice deciziile comisiilor Oprescu si Nicolaescu si tot asa.
Daca suntem pe terenul supozitiilor putem sa luam in calcul, sub rezerva lipsei de argumente, si un alt scenariu si mai criminal.

Un ministru de Sanatate, intr-o tara bananiera, infiltrat de seful lui, dusmanul presedintelui, pe traseul unei decizii vitale pentru starea medicala a sefului statului, paraziteaza si intarzie verdictul medicilor. Introduce in ecuatie un zbor in afara tarii pentru a scapa de raspunderea faptelor medicale din parohie. Apoi spune ca microbii misunau in sala de operatii, unde in mod firesc se putea face interventia chirurgicala, pana la urma, obisnuita. Cine sa dea crezare unor asemenea scenarii? Ele insa ar trebui verificate, ca ipoteze de lucru, de institutiile care au cadere si timp.
Pana atunci sa ne ferim de pacientul lasat liber.

×
Subiecte în articol: editorial