x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pactul cu Băsescu nu-i caraghios, e parşiv

Pactul cu Băsescu nu-i caraghios, e parşiv

de Petru Calapodescu    |    15 Ian 2013   •   14:07

Crin Antonescxu taxa deunăzi pactul semnat de celălalt copreşedinte al USL, premierul Victor Ponta, cu preşedintele Băsescu, ca fiind caraghios. Are dreptate, dar numai parţial. Hârtia pe care Băsescu i-a pus-o sub nas lui Ponta, convingându-l să o semneze sub pretextul că e un armistiţiu, o pârghie de normalizare, de calmare a vieţii politice, oprind atacurile excesive şi loviturile de centură de o parte şi de alta, hârtie pe care apoi a fluturat-o penibil pe la Bruxelles, este nu doar un document caraghios, neavând nici o relevanţă juridică. Ci e o manoperă în primul rând parşivă, legându-i lui Ponta mâinile şi punându-i căluş, în timp ce Băsescu, mimând temperanţa şi atitudinea blajină, şi-a lăsat deschise nenumărate căi de agresiune. Cum? Simplu.

Cei doi s-au angajat să nu se mai spurce şi să se mai porcăiască reciproc, impunând această conduită şi politicienilor din apropierea, din subordinea lor. Dar, dacă Ponta a pus într-adevăr surdină la reacţiile liderilor PSD, Băsescu a procedat exact invers, având pretextul că, oficial, nu are ca subaltern nici un politician din opoziţie. Aşa că el şi-a putut permite, chipurile, să fie decent şi, "ca un om fără griji", să stea într-o perpetuă vacanţă. Dar să asmută, în schimb, asupra Guvernului haita portocalie. Cu dublă ţintă. Pe de o parte, carotarea oricărei acţiuni guvernamentale, iar pe de alta - inducerea zâzaniei în USL, cu scopul evident de a o sparge. În subsidiar, întreţinerea unei atmosfere politice tensionate, care să abată atenţia de la jafurile din guvernarea pedelistă şi de la acţiunile de culise prin care Cotroceniul caută să aibă, impunând la vârful magistraturii  persoane mai mult decât controversate, deplină putere asupra justiţiei.

Aşa se face că asistăm la ieşiri isteroide la rampă, pe bloguri şi mai ales prin intermediul unui post tv unde totul e "În exclusivitate", "Şoc!" şi alte bazaconii, a unor personaje care ori au un roi de muşte pe căciulă, ori sunt cunoscute ca trâmbiţe portocalii gâjâite. Elena Udrea a devenit o adevărată Ioana d'Arc, că tot îi place călăria, în lupta contra cotropitorilor uselişti. Fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, coautor, înpreună cu Udrea, a măreţului program de asfaltare şi de "dezvoltare" imobiliară a Parcului Naţional Bucegi (deşi e zonă protejată de legislaţia europeană), e nelipsit de pe micul ecran. A reapărut până şi Monica Iacop Ridzi, ca o neprihănită, deşi are în cârcă un greu dosar penal, deoarece a drenat fonduri publice către campania electorală prin care "gogoşica lu' tata"  Băsescu s-a umplut de "succesuri", ajungând europarlamentar. Radu F. Alexandru oferă şi el dizertaţii despre morală în politică.

Ultima ofensivă a taberei cotroceniste (de fapt, o reluare) vizează instalarea dihoniei în PNL, vârfuri de lance fiind fie personaje frustrate, fie adversari ai lui Crin Antonescu, fie cozi de topor de prin teritoriu. Mai nou, MRU le-a şi propus lui Chiliman şi Tăriceanu să dezerteze şi să se înscrie în Forţa Civică. Să fie memoria unor liberali atât de scurtă, încât să plece urechea la cântece de sirenă, uitând cum PDL le-a cerut trufaş, pe vremea lui Tăriceanu, ca peste noapte, la propriu, PNL să se lase absorbit de PDL, dispărând ca partid istoric?  Să fie în USL nesăbuiţi care să nu înţeleagă că, dacă cele trei partide - PSD, PNL şi PC - se află atât de clar în vârful piramidei politice, este pentru că electoratul le-a creditat soliditatea uniunii mai ales pentru o tranşantă acţiune contra regimului băsist? Şi că acest credit poate fi lesne retras, dacă sunt tolerate jocuri de culise sau vanităţi şi interese strict personale, cu totul străine celor ale populaţiei?


×