x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Păduchelniţa portocalie

Păduchelniţa portocalie

de Petru Calapodescu    |    25 Apr 2012   •   09:55

Colacul peste pupaza guvernarii pedeliste il pune ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. El e nevoit sa recunoasca ceea ce oricum se afla. Romania e in situatia dramatica si cvasiimposibil de evitat ca, in cel mult doua luni, sa i se suspende platile aferente unor importante programe sustinute financiar de Uniunea Europeana. Proiecte importante din zona transporturilor, mediului, resurselor umane, sau a cresterii competitivitatii vor ramane astfel fara bani. Nu e vorba, oricum nu in primul rand, de neputinta cronica a autoritatilor romane de a accesa fondurile europene, prezentand proiecte serioase, oportune si, ca atare, eligibile.

Desigur, UE nu e neaparat nefericita ca Romania nu a accesat decat vreo 6% din fondurile alocate: in seifurile Uniunii raman astfel mai multi bani pentru ajutorarea statelor din zona euro, aflate in dificultate. Chestiunea e insa mult mai grava. Motivele invocate pentru deciderea blocarii (ar insemna ca Bruxelles sa nu mai primeasca cereri de plati) vizeaza grave nereguli privind achizitiile publice: contracte anapoda, risipa si abuzuri, supraevaluarea lucrarilor si a bunurilor etc. Ca si nerespectarea recomandarilor insistente ale Comisiei Europene de a se impune ordinea, disciplina financiara si corectitudinea in acest proces.

Sunt reprosate abuzuri, inclusiv conflicte de interese si acte de coruptie din partea unor functionari publici, care nu s-au multumit cu lefurile grase, suplimentate cu 75% tocmai pentru ca gestioneaza bani europeni, ci se fac vinovati si de practici efectiv mafiote. Accesul la fonduri e deosebit de dificil pentru patronii de firme sau micii fermieri, multi dintre acestia acuzand ca sunt nevoiti sa accepte intocmitrea dosarelor doar prin intermediul anumitor consultanti, sau sa plateasca stampila "aprobat" cu spagi ce ajung uneori la 20-25% din valoarea contractului. Aceasta paduchelnita a proliferat incredibil in ultimii ani, depasind de mult sfera functionarilor de rand si infestand nivelurile centrale ale administratiei. Sa mai amintim ca pana si un ministru, Nelu Ioan Botis, de la Munca - recomandat acum de Ioan Oltean ca fiind un model de onestitate si competenta, bun sa fie ales jupan peste Bistrita-Nasaud - a fost prins cu mata-n sacul cu bani europeni? Sa mai reluam suspiciunile ce privesc multe din contractele MDRT, condus pana de curand de Elena Udrea? Sa mai insistam pe ce s-au dus banii de promovare turistica, actiunile platite cu milioane de euro centrandu-se adesea pe imaginea ministresei si a partidului sau, iar nu a tarii? Romania e pe pragul de a pierde iarasi bani, bani grei de tot. Si de a pleca avand o ghiulea legata de gelzna si in Bugetul 2014-2020 al Uniunii.

Asta ar trebui sa fie insomnia Guvernului, pentru aceste miliarde de euro gata sa ni se scurga printre degete ar trebui sa tremure Cabinetul MRU. Nu pentru praful de pe toba unor privatizari paguboase, pe care se da de ceasul mortii ca sa le semneze iute, pentru ca asa e ordinul din Deal. Apropo. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost primit de Traian Basescu, care i-a vorbit, el, despre hotararea de a reintregi salariile, despre actiunile Executivului, lasand oaspetelui confuzia ca e, intr-adevar, asa cum se autointituleaza, "seful statului". In acest context, intalnirea lui Rompuy cu prim-ministrul de drept, Ungureanu, a devenit strict protocolara, acesta fiind iarasi pus de Basescu pe o simpla strapontina. Si nu-i de mirare ca site-ul summitului NATO de la Chicago il da pe Basescu drept "prim-ministrul Romaniei".

×