x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pământul de flori şi Scufiţa Roşie au însemnat debutul lui Nae

Pământul de flori şi Scufiţa Roşie au însemnat debutul lui Nae

de Florin Condurateanu    |    24 Noi 2011   •   21:00

Nae Lazarescu nu s-a inghesuit sa recite poezii la scoala primara. Se inghesuia insa la saritul gardului ca sa fure cirese din gradina maestrului Arghezi din mahalaua Martisor. Slab, subtire ca o grisina, Nae era poreclit Lacusta pentru sariturile lui specta­culoase peste gardul Poetului si salturile inapoi cu burta si buzunarele ingreunate de cirese. Alta a fost pofta lui Nae pentru microfon cand a devenit student la ASE. Era vedeta cupletelor de umor ale brigazii studentesti si cheful de stiinta finantelor era pipernicit, lipsea de rupea Nae, asa ca mai mereu era exmatriculat pentru absente. De altfel, a existat un moment savuros tocmai la un spectacol important dat de studentii finantisti.

Venea in inspectie mi­nistrul In­va­ta­mantului Cornel Burtica, asa ca rectorul ASE-ului s-a hotarat sa faca pentru el o serbare la Facultate. Culmea, in acea perioada Nae Lazarescu era din nou exmatriculat, insa a fost chemat fiindca el era chichirezul spec­tacolului. In prima banca a salii ministrul Burtica si rectorul, profesorul Lupu. A explodat sala cu studenti cand pe scena Nae a spus o pa­ro­­die la Scufita Rosie, care a atins cul­mile cand nazdravanul Nae a po­vestit cum 'vanatorul i-a taiat BURTICA lui LUPU'. Barbati destepti, ministrul Burtica si rectorul Lupu s-au amuzat copios si l-au pus pe studentul chiulangiu Nae Lazarescu sa-si faca o cerere de reprimire la cursuri. Dar debutul deja artistului Nae s-a petrecut la Sala Palatului, la o festivi­ta­te avand in loja de gala toata sta­bi­mea Partidului in frunte cu Gheor­ghiu Dej. Nae Lazarescu trebuia sa pre­zinte artistii si, intre ei, Corul uzi­ne­lor Sema­na­toarea. Trebuiau citite de pe hartii toate premiile corului si printre atatea diplome Nae s-a fas­ta­cit si a pocit tocmai numele can­te­cu­lui. In loc sa anunte ca muncitorii coristi de la Semanatoarea vor canta 'Tara mea, pamant cu flori', junele cu nas mare Nae Lazarescu s-a balbait si a gresit, rostind pe scena 'Urmeaza cantecul «Tara mea, pamant de flori»'. O drama! A anuntat pe scena cum striga tiganii printre blocuri: 'Ia, neamule, pamant de flori!'. L-au amenintat activistii pe Nae, dar Gheor­ghiu Dej a trimis un securist din garda lui sa-l cheme pe artistul de revista la el, la CC.

Cand a intrat Nae in cabinetul urias al con­du­ca­to­rului comunist, ii tremurau ge­nunchii. 'Ce-ti lipseste, mai pus­tiu­le?', l-a intrebat Gheor­ghiu Dej. Cu glas stins Nae a spus: 'Nu-mi lipseste nimic, tovarase secre­tar general!'. A ras Dej: 'Bai, fraiere, nu intelegi ca te simpatizez si vreau sa-ti dau ceva? Casa ai?'. Nae si-a mai recapatat respiratia si a zis 'Casa am, dar poate-mi dati o butelie!'.

S-a prapadit de ras Dej si a ordonat: 'Dati-i lui Pamant de flori o butelie de aragaz!'. Nae da din mana a regrete tarzii: 'N-am avut parte de butelie, am vandut-o si i-am luat margele unei dansatoare, ca o iubeam de mama focului'.

×
Subiecte în articol: editorial