x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Parchetul plângerii

Parchetul plângerii

de Sorin Roşca Stănescu    |    20 Aug 2012   •   18:22

Portile Raiului s-au deschis. Pentru avocati. Pentru avocatii tuturor gruparilor politice. Si chiar pentru avocatii neafiliati sub nici o forma vreunui partid. Si asta se intampla pentru ca, in Romania, Cutia Pandorei a fost sparta. Statul politienesc si-a ambalat motoarele din plin. Oamenii sunt bantuiti de procurori pe la casele lor. Sau sunt tarati in dube pentru a fi anchetati. Iar altii, in semn de protest, se autodenunta. Si mai mult decat atat: principalele forte politice lanseaza una impotriva celeilalte acuzatii. Penale. Procurorii Romaniei sunt pe cai mari. S-a intamplat ceea ce era de asteptat. Institutia s-a transformat intr-un parchet al plangerilor. Penale.

Candva in cursul acestui an, nu mai stiu exact data si nici nu are mare importanta, Laura Codruta Kovesi, in calitatea ei de procuror general, a prezentat bilantul pe anul trecut al institutiei pe care o pastoreste. Bine zic unii, rau zic altii. Dar bilantul e bilant, indiferent de pareri. Iar cifrele au fost puse in bilant nu cu o mana dusmana, ci chiar de mana doamnei Kovesi. Si aceste cifre arata inspaimantator. Numai in 2011 au existat 2 milioane de cauze penale aflate in instrumentarea procurorilor Romaniei. La o populatie reala de circa 19 milioane de persoane, dintre care, pana la 18 ani, sunt in jur de 3 milioane, si avand in vedere numarul mare de cetateni plecati din tara, in cel mai mare val migrator din istorie, circa 2,5 milioane, rezulta ca procurorii romani au identificat cate o persoana susceptibila de a fi comis o infractiune la fiecare patru-cinci cetateni. Este uluitor. Si deconcertant. Ceva nu este in ordine. Ori legile sunt idioate si transforma oameni cinstiti in potentiali infractori, si atunci trebuie sa ne intrebam in ce scop au fost promulgate asemenea acte normative, ori procurorii, din nestiinta de carte sau din exces de zel, comit prea multe erori. Este total atipic, in orice stat al lumii, un asemenea procent al cauzelor penale raportat la numarul de locuitori majori.

Si iata ca nu ne este de ajuns. Criza politica de la Bucuresti, care a condus la suspendarea si demiterea politica a lui Traian Basescu din functia de presedinte, a generat noi infractiuni false. Noi cauze penale, care, in cele din urma, se vor transforma in blufuri. Pentru ca doamna Kovesi nu ne da o cifra, si nu cred ca din pudoare sau din rusine, ci fiindca nu vrea. Este cifra inca si mai inspaimantatoare a dosarelor penale, care, in justitie, se dovedesc simple baloane de sapun. Prin asemenea raportari false si intentionat incomplete, se ajunge in situatia stranie in care, la Consiliul European, atunci cand este analizata starea jalnica a justitiei din Romania, procurorii primesc aplauze, iar judecatorii bobarnace. Desi raportul real, intre merite si nonmerite, este invers.

Si fiindca, asa cum spuneam, nu ne-a fost de ajuns, mai inventam alte sute de mii de cauze penale. Ale celor care au indraznit sa voteze. Ale celor care i-au indemnat pe cei care au indraznit sa voteze. Ale politicienilor din partide adverse. Si ale cetatenilor, care pot ajunge in curand zeci de mii, care se autodenunta pentru a le da procurorilor cu tifla.

Avem un veritabil parchet al plangerii. Care, in loc sa-i apere pe cetateni, garantandu-le siguranta si securitatea vietii si bunurilor, s-a transformat intr-o haita indreptata impotriva contribuabililor.
Sursa: CorectNews

×