După ce lupta pentru putere din interiorul PDL se va încheia, partidul va deveni mai mic. Din simplul motiv că unii îşi vor face bagajele şi vor pleca. Aceştia vor fi presedinţi de consilii judeţene, primari, preşedinţi de organizaţii şi parlamentari. La scurt timp după ce va câştiga Blaga sau Elena Udrea sau, cine ştie, vreun extraterestru ivit în ultimul moment, unii dintre învinşi vor ieşi, temporar sau definitiv, din arena. Cât de importantă va fi fractura? Unde vor pleca învinşii? Ce vor face învingătorii?
Sunt trei categorii importante de pedelişti. Prima este alcătuită din tradiţionalii pedişti, dintre care unii vin din FSN şi au participat la crearea acestui partid de stânga, colaborând cu Petre Roman, iar alţii au apărut ulterior. A doua categorie este alcătuită din liberalii momiţi de Traian Băsescu şi care au plecat la PD împreuna cu Theodor Stolojan, dând naştere, astfel, la PDL. Componenţa liberală a fost un bun pretext pentru preşedintele-jucător de a schimba nu numai denumirea, ci şi orientarea politică a partidului care, plecând din tabără socialistă, a aterizat în cea a popularilor europeni. Pur şi simplu peste noapte, un partid din România a devenit de dreapta. Fără ca în interiorul sau să aibă loc o dezbatere profundă în acest sens. Fără ca, ideologic, oamenii să se fi schimbat. In fine, a treia categorie este alcătuită din fel de fel de asa-zişi intelectuali, unii falşi jurnalişti, care au dorit, dintr-un motiv sau altul, să serveasca ţară sub culorile preşedintelui Traian Băsescu.
Acest cocktail formează substanţa partidului despre care vorbim azi. Reamintindu-ne realitaţile mai sus consemnate, ne este mai uşor să vedem cum va funcţiona mecanismul prin care unii sau alţii se vor detaşa.
Este limpede că, dacă va câştiga Elena Udrea, cei mai mulţi dintre pedeliştii grupaţi în jurul lui Vasile Blaga vor fi tentaţi să se întoarcă la nava mama. Respectiv să se deplaseze către PSD. Indiferent că se înscriu în acest partid sau nu. Şi indiferent când. Pe de altă parte, dacă va câştiga Vasile Blaga, componenţi ai echipei Udrea vor fi mai degrabă atraşi în direcţia liberală. S-ar deschide, astfel, cel puţin teoretic, posibilitatea încheierii unui război prea lung şi prea traumatizant liberalo-liberal. A treia categorie, însă, în cea mai mare parte a ei, nu se va regăsi în niciuna dintre cele trei tabere politice. Respectiv gruparea, să-i spunem, din jurul Monicăi Macovei nu s-ar putea simţi confortabil nici în PSD, nici în PNL şi nici în PDL-ul de după Congres. Cel mai probabil, majoritatea se va risipi sau va încerca să se grupeze într-una dintre forţele politice obscure agreate de Traian Băsescu.
Dacă Elena Udrea va câştiga, Băsescu se va alege cu un partid mult mai mic dar mai dinamic, mai combativ şi, cu certitudine, mai loial domniei sale. Dacă Vasile Blaga va câştiga, Băsescu nu se va mai alege cu nimic. Sau aproape cu nimic. Pentru că, în mod evident, va încerca să realizeze ceea ce pierde prin proiectul esuat PDL, în cazul unui alt partid,încă obscur, cum ar putea fi cel născut pe scara unui bloc de Mihai Răzvan Ungureanu.
Sursa: CorectNews