x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pedeliştii, turbaţi de caniculă şi de frică

Pedeliştii, turbaţi de caniculă şi de frică

de Petru Calapodescu    |    10 Iul 2012   •   12:32
Luni, tarziu in noapte, Curtea Constitutionala a anuntat decizii care ar fi fost de natura sa linisteasca apele si in tara, si in afara ei. Suspendarea lui Traian Basescu, au stabilit judecatorii, s-a facut potrivit prevederilor constitutionale, asa ca referendumul de demitere vine ca o urmare fireasca: poporul e cel indreptatit sa decida decaderea definitiva din mandat a presedintelui, sau sa accepte ca el sa mai ramana doi ani si jumatate la Cotroceni. Interimatul pana la 29 iulie al lui Crin Antonescu e perfect legal. De asemenea, cele doua Camere ale Parlamentului au procedat corect, potrivit normelor si regulamentelor, atunci cand i-au demis pe Vasile Blaga si Roberta Anastase. Nimic mai clar, nimic mai transant, spre a spulbera hamaiturile din tara sau de peste hotare, inclusiv la nivelul unor inalti oficiali din zona PPE, la care e afiliat PDL, privind asa-zisa lovitura de stat din Romania, incluzand inlaturarea abuziva a presedintelui, strivirea institutiilor juridice, in primul rand a Curtii Constitutionale. Si alte asemenea aberatii, debitate oficial prin cateva cancelarii occidentale, gratie unui lobby criminal impotriva tarii, facut de Monica Mcovei, prin intermediul unei retele de mult instruite si chiar platite.
Surpriza, insa, nimic mai limpede decat deciziile CCR, spre a-i determina pe Basescu si pedelistii sai ca, impreuna cu alta oaste de stransura si meterhanelele de pe posturile aservite, sa accepte evidenta, sa-si organizeze o campanie civilizata si sa nu mai refuze din start verdictul electoratului. Mai ales ca marti Curtea Constitutionala le-a dat un balon mare de oxigen, decizand, cu o anume parsivenie, ca,de asta-data, ar fi obligatorie prezenta la urne a 50%+1 din totalul celor inscrisi pe listele de alegatori (conditie inexistenta la alegerea lui Basescu). E o cota destul de greu de atins, cu atat mai mult cu cat - din cauza unei tergiversari suspecte de catre Statistica a anuntarii rezultatelor recensamantului de acum noua luni - vor fi luate in calcul liste de acum zece ani, iar nu cele reale, de acum, cand populatia a scazut cu vreo doua milioane.
Ramane ca USL sa fie capabila sa mobilizeze electoratul, asa incat intentia de vot, de 80%, relevata de sondajul IMAS sa nu ramana doar o intentie, Basescu sa piarda referendumul, dar, din cauza uei participari reduse, acesta sa fie invalidat. Deocamdata, insa, nici liderii, nici comunicatorii USL n-au prea iesit la bataie, deslusind electoratului cauzele reale ale dezastrului economic si social, faptul ca romanii au sansa de a-si schimba la referendum soarta si de a inlatura carmaciul bandei portocalii. Ponta nu va putea aloca prea mult timp campaniei, nici ministrii sai. E discutabil, insa, daca presedintele interimar trebuie sa stea si el in afara disputei politice.
De dimineata si pana noaptea, in schimb, pe toate posturile sunt prezenti, turbati nu atat de canicula, cat de teama ca se numara printre cei ce au de dat socoteala, o serie de trimisi ai PDL, de o aroganta si de o nesimtire inimaginabile. Placa, in pofida evolutiei politice si juridice, e una singura: referendumul nu trebuie sa aiba loc. Sunt atat de orbiti de furie, incat nici nu mai tin seama ca astfel insulta grosolan inca o data poporul roman, refuzandu-i dreptul de a decide pentru sine insusi. Dar cand le-a pasat lor si baciului lor cum traieste, cum gandeste si cum simte o natiune pe care au tratat-o ca pe o turma buna de tuns si chiar de jupuit?

×