Urmare a negustoriei de doi bani dintre PSD şi PNL, două formaţiuni despărţite tragic de căsnicia PSD cu PD-L, acum regăsite într-o îmbrăţişare de telenovelă, liberalul Bogdan Olteanu a ajuns viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Între pregătirea lui Bogdan Olteanu şi cerinţele minime ale postului de viceguvernator se întinde o distanţă ca de la cer la pământ. Comentatorii au fost unanimi în a conchide că numirea lui Bogdan Olteanu a fost o nouă dovadă a mizeriei politicianiste româneşti.
În timp ce Mircea Geoană şi Crin Antonescu îşi declamă zilnic opţiunea pentru un guvern de tehnocraţi, partidele lor, PSD şi PNL, au făcut din postul de viceguvernator al BNR victima unei negustorii politicianiste. Că, tot în urma unor trocuri puchinoase de 20 de ani, posturi de tehnocraţi sunt atribuite politrucilor a devenit un adevăr cu valoare de axiomă. Dar, dacă la TVR, la Curtea de Conturi, la agenţiile guvernamentale, politrucii pot avea o justificare, în cazul BNR, desemnarea lor e o crasă iresponsabilitate. Cum va arăta guvernul de tehnocraţi Geoană - Băsescu după criteriile aplicate în cazul postului de viceguvernator al BNR?
Pornind de la această realitate, comentatorii au sesizat că votul dat în Parlament de Coaliţia PSD - PNL în cazul Bogdan Olteanu se constituie într-o nouă lovitură administrată clasei politice autohtone, tot mai compromise pe zi ce trece prin aberaţiile la care se dedau partidele politice existente. Drept argument pentru această teză a fost adus faptul, ştiut de opinia publică de la noi, că Bogdan Olteanu a ajuns viceguvernator în urma unui troc între două partide. De acord cu teza noii lovituri date clasei politice, noi vom aduce în discuţie şi alte semnificaţii grave ale numirii lui Bodgan Olteanu.
Desigur, propunerea Bodgan Olteanu a fost discutată de câţiva şmecheri de la PSD şi de la PNL. Cei care, în Parlament, pun la cale mişmaşurile mafiote. Cum ar fi, de exemplu, votarea unui amendament care să înlesnească un tun dat de clientul politic al unui partid. Sau amânarea punerii în dezbatere a unei legi care ar mai micşora posibilitatea guşterilor afacerişti de a jefui statul român.
Şmecherii se înţeleg repede, deseori fără prea multe vorbe. Că au ajuns la numirea lui Bodgan Olteanu în postul de viceguvernator nu e nici o mirare. De mirare e însă că parlamentarii PSD, PNL, UDMR au votat fără să clipească această aberaţie. De mirare, pentru că:
1) Spre deosebire de PSD, PNL şi UDMR se bucurau de imaginea unor partide cu minimum de bun-simţ când venea vorba despre o decizie politică.
2) Parlamentarii PSD, PNL şi UDMR sunt produsul votului uninominal.
La vremea cântării deşănţate a votului uninominal s-au adus, printre argumente în favoarea lui, şi acestea două:
1) Parlamentarii aleşi prin votul uninominal vor fi superiori celor aleşi prin votul pe listă. Examenul individual presupus de acest tip de vot va selecta personalităţi de excepţie.
Personalităţile de excepţie nu s-au dat în lături să voteze o aberaţie numită Bodgan Olteanu - viceguvernator BNR!
2) Votul uninominal va scoate parlamentarii de sub dictatura partidului pentru a-i supune dictaturii alegătorilor.
La votul pentru Bodgan Olteanu, toţi parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au votat după cum le-au ordonat liderii de grup. S-a spus că parlamentarii aleşi prin votul pe listă alcătuiau nişte turme mânate de la spate de bacii de grup. Prin votul dat lui Bodgan Olteanu, parlamentarii aleşi prin votul uninominal s-au dovedit tot nişte turme.
Bodgan Olteanu are 38 de ani. Până la această vârstă a înregistrat o spectaculoasă carieră politică. O carieră culminând cu postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ocupat la vârsta de 35 de ani. Cuiva care a fost ministru (decembrie 2004-martie 2006), apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat) i se presupune o personalitate de excepţie. De la un politician te-ai fi aşteptat ca vârsta de 38 de ani să fie doar un moment dintr-o carieră spectaculoasă.
Iată-l însă pe cel mai tânăr preşedinte al Camerei Deputaţilor din istoria postdecembristă cerşind brusc postul de viceguvernator BNR. Un post, desigur, care-i asigură lui Bodgan Olteanu, pentru cinci ani, cel puţin 10.000 de euro lunar, dar care-l scoate definitiv din politică. Pe de o parte, pentru că o revenire în politică peste cinci ani e greu de conceput, pe de alta, pentru că momentul din aceste zile l-a compromis ca politician.
Cel mai tânăr preşedinte al Camerei Deputaţilor a dat politica şi onoarea pe 10.000 de euro lunar. S-a trăncănit pe rupte despre schimbarea radicală a clasei politice prin promovarea tinerilor. Cazul Bogdan Olteanu ne dovedeşte că mult invocaţii tineri pot fi la fel de răi, dacă nu chiar mai răi, ca bătrânii.