x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Peste 20 de ani

Peste 20 de ani

de Cristian Crisbăşan    |    20 Feb 2014   •   14:35

Vremea din anii '80, când stăteam cite 2 luni pe plajă la mare fără să mă ard și fără să fac insolație, nu mai are nici o legătură cu vremea de azi. Și nici celelate anotimpuri nu mai sunt la fel. Ceva s-a schimbat fundamental și trebuie să vedem încotro merge această transformare.

Când, în 1965, șede la Shell au vrut să știe cum va arăta lumea în anii 2000, au angajat cei mai buni experți să le facă predicții. Toți savanții au speculat despre tot felul de invenții tehnologice miraculoase și scenarii SF. Un singur savant, britanicul James Lovelock, expert în climatologie, le-a spus sec că în anii 2000 cea mai mare problemă a lumii va fi starea vremii și că vremea se va înrăutăți atât de mult încât va afecta serios nu numai afacerile Shell, ci întreaga economie mondială. Afirmația lui nu a fost luată în serios, dar azi, după 43 de ani, predicțiile sale s-au adeverit 100%. Toată evoluția stării climatice globale a mers în direcția indicată de el. Iar Lovelock, zâmbind amar, declară azi că: "Oamenii sunt mult prea proști ca să poată preveni schimbarea climaterică".

Lovelock, la cei 88 de ani ai săi, este unul dintre cei mai respectați savanți independenți din lume. Lucrează singur de la vârsta de 40 de ani și este autorul "Ipotezei Gaia" - o revoluționară teorie care afirmă ca Terra este un super-organism care se auto-reglează. Inițial, teoria lui a fost ridiculizată, dar pe măsură ce predicțiile sale climatologice s-au adeverit, teoria sa a devenit azi baza tuturor disciplinelor care se ocupă de studiul climei. În cartea sa, "Răzbunarea Gaiei", Lovelock estimează că până în 2020 vremea extremă va deveni o regulă pe Terra, cauzând devastări globale. Până în 2040 o mare parte din Europa va avea climă Sahariană, iar părți din Londra se vor scufunda sub apă. Iar cele mai recente rapoarte ale Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), deși folosesc un limbaj mai ponderat (menit doar să nu stârnească panică), în detaliile tehnice - mai puțin accesibile înțelegerii publicului larg - îi dau dreptate lui Lovelock.

"Este pur și simplu prea târziu", spune el. El se teme că dacă lumea nu încetează cu toate campaniile ecologice ineficiente și nu își îndreaptă toate energiile spre a găsi tehonologii din ce în ce mai performante de supraviețuire a rasei umane (inclusiv energia nucleară), omenirea nu va rezista schimbării climei. Lovelock estimează că până în anul 2100, aproape 80% din populația lumii va dispare din cauza climei și a consecințelor conexe - cutremure, lipsa apei, foamete, boli etc. Concluzia lui este că trebuie să ne bucurăm de viață cât mai putem, pentru că în 20 de ani vremea va deveni o chestiune de supraviețuire. Și speră că undeva, în lume, niște oameni deștepți, și-au luat deja măsurile tehnologice necesare pentru a supraviețui și perpetua rasa umană după Armageddon.

×