x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Plătiţi, ca să trăim şi noi"

"Plătiţi, ca să trăim şi noi"

de Cristian Crisbăşan    |    04 Iul 2013   •   16:22

Am primit iar o somaţie de plată - cu nr. 4116A din 01.07.2013 - din partea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRTV), cum că firma mea datorează suma de 420 lei reprezentând taxa radio neachitată în perioada ianuarie 2010 - iunie 2013. Revin, după un an, pe acest subiect, pentru că au apărut elemente noi - există o decizie judecătorească care a declarat taxa ilegală, dar situaţia asta absurdă continuă. În plus, am descoperit şi că, conform unei alte hotărâri judecătoreşti a justiţiei din România, chiar şi taxa radio-tv din factura de energie electrică este încasată ilegal de la persoanele juridice (firme).

Ziarul Bihoreanul a publicat cazul unei firme din Ordea care s-a judecat cu Guvernul şi SRTV pe de o parte, şi cu Electrica pe de altă parte, şi a câştigat în ambele cazuri. Iar când Guvernul şi SRTV au făcut recurs, firma orădeană a câştigat din nou şi la Înalta Curte.

Citez: "Înalta Curte a menţinut însă sentinţa pronunţată la Oradea, iar prin Decizia 3131 din 31 mai 2011 a anulat din HG aliniatul incriminat, eliminând obligativitatea plăţii taxei TV de către toate persoanele juridice, considerate aprioric până atunci beneficiare ale serviciilor SRTV.(…) Respingând <>, instanţa supremă a obligat totodată SRTV ca în solidar cu Guvernul să achite firmei orădene 3.307 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, plus dobânzi de întârziere până la plata efectivă a acestei sume în procent egal cu penalităţile pe care, prin Electrica, televiziunea de stat le aplică persoanelor juridice care întârzie la achitarea taxei". Mai departe, firma a dat în judecată și Electrica în proces civil, pe acelaşi temei, şi a câștigat şi aici. Citez: "Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, au obligat Electrica să restituie firmei (…) suma de 1.780 lei, încasată ca taxă TV între 1 iunie 2012 (după Decizia ÎCCJ) şi 1 februarie 2013, iar în plus să-i achite şi cheltuieli de judecată de aproape 2.000 lei".

Sursa articolului.

De data asta, am sunat imediat la SRTV, la numerele indicate în somaţie. După nişte discuţii absolut halucinante cu vreo 3 funcţionari de la departamentul economic, am spus: "De ce mai trimiteţi somaţii şi citaţii, dacă Înalta Curte de Casaţie a dat sentinţa 3131 conform căreia taxa este ilegală?". Răspunsul a fost: "Aşa, că mai poate mai convingem şi noi nişte oameni din ţara asta să achite taxa, ca să avem şi noi din ce să trăim…"!?!?! Mi-am sunat imediat avocatul. "Stai liniştit", a zis, "dacă au să te dea în judecată, ceea ce nu cred, trimite-mi mie citaţia şi uită de ea. Nu le datorezi nimic". În ce ţară trăim, domnilor politicieni?

×