x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Poporul roman agent al serviciilor secrete

Poporul roman agent al serviciilor secrete

de Marius Tucă    |    27 Feb 2004   •   00:00

Exista foarte multe lucruri, marturii, documente despre "decembrie ‘89", care n-au putut fi facute publice pana acum din diferite motive. In acest an se implinesc 15 ani de la ceea ce s-a numit Revolutia romana.

Unii i-au spus lovitura de stat, altii au inceput sa-i spuna reality-show - primul din istoria televiziunii, iar ultimele marturii, opinii vor sa acrediteze ideea unei conspiratii a serviciilor secrete. Sigur, dupa atatia ani se poate discuta la rece despre evenimentele care ne-au marcat viata! Viata tarii si a neamului. Ba chiar as spune ca este oportun, dar asta nu inseamna ca putem accepta ca participarea poporului roman la evenimentele din "decembrie ‘89" sa fie trecute la "si altii".

Putem admite ca au existat conspiratii, ca serviciile secrete pusesera la cale inlaturarea lui Ceausescu, putem sa admitem ca ceea ce s-a intamplat la Timisoara, scanteia, este opera CIA sau KGB. Dar nu putem sa admitem niciodata sau, ma rog, n-o sa putem niciodata sa fim de acord cu cei care pun la indoiala contributia populatiei, a poporului roman.

Cu alte cuvinte, Revolutia au facut-o unii, iar noi, pentru ca tot eram pe aici, am pus si noi umarul sa-l rasturnam pe Ceausescu si sa scapam de dictatura. Contributia populatiei a fost covarsitoare, decisiva, exceptionala, spuneti-i cum vreti pentru ca intelegeti foarte bine ce vreau sa spun.

Repet, orice dezbatere sau analiza, orice marturie sau document sunt bine venite. Dar nimic din toate acestea nu pot fi credibile daca atunci cand vine vorba de contributia poporului, a Romaniei in definitiv, suntem acreditati cu un rol de figurant.

Un figurant care apare si el vreo cinci secunde in cadrul cinci, nu stiu care dubla. Altfel, ca sa le iasa documentarele despre Revolutia romana mai credibile, realizatorii sa acrediteze ideea ca poporul roman a fost agent al serviciilor secrete...

×
Subiecte în articol: editorial