x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Portretul unui lider de succes

Portretul unui lider de succes

de Maria Timuc    |    19 Ian 2012   •   21:00

Protestele care evolueaza in aceasta perioada au particularitati psihologice surprinzatoare, incepand cu scanteia 'stranie' care le-a aprins, continuand cu absenta liderilor si terminand cu bizara (si pentru unii de necrezut) respingere a clasei politice. Dincolo de posibilele diversiuni si manipulari, intotdeauna prezente in multimile nemultumite, protestele din Romania de azi se creioneaza ca expresii ale unei constiinte colective, care propune 'un model social nou', un portret de lider, dar si de politician in locul modelului vechi.

Noul model social, care reprezinta valoarea dovedita, tiparul 'omului care face treaba', care a demonstrat ca se poate, este simbolizat de Raed Arafat. El nu este o scanteie oarecare, nu putea orice altceva sa trezeasca multimea aparent adormita, asa cum s-a spus. Daca ar fi fost asa, romanii s-ar fi revoltat cand le-au fost taiate salariile, pensiile si locurile de munca! Ele contesta astazi modelul de conducatori care le-a facut praf sperantele si le-au taiat salariile sau locurile de munca. Romanii au iesit in strada pentru a sprijini nu un om, nu pe Arafat anume, ci modelul pe care-l simbolizeaza el.

Romanii s-au revoltat pentru subminarea valorii. A modelului in care au incredere si il vor pentru ca vad in el un agent al schimbarii si al increderii. Nu cred ca scanteia de revolta a multimii putea fi oricare alta tocmai pentru ca o alta trebuia sa repre­zinte tot un model de valoare, supus represaliilor, unul la fel de credibil ca si cel reprezentat de Arafat. Tocmai pentru ca oamenii au sarit in apararea modelului care poate schimba ceva in Romania arata ca acesta este modelul dorit, asemenea oameni vor castiga simpatia multimilor in viitor si asemenea oameni vor deveni lideri de succes. Acesta-i motivul pentru care povestea cu Raed Arafat nu trebuie neglijata, nici vazuta ca o scanteie care a aprins focul din intamplare. Constiinta colectiva nu mai vrea 'vorbe', ci fapte. Nu mai vrea promisiuni, ci dovezi.

Prin Arafat oamenii spun 'asta vrem', iar atunci cand ii alunga pe unii dintre politicieni ei striga 'aici e modelul care ne-a dus in criza, in disperare si-n lipsa de speranta si asta nu mai vrem, e un model falimentar'. Protestele din Romania de astazi au fost energizate de atacul produs asupra unui model de valoare si acest lucru trebuie observat cu intreaga atentie. Modelul care a distrus increderea si speranta (trebuie sa observam ca nu toti politicienii au fost respinsi de multime, ba unii chiar au fost chemati) este contestat in aceste miscari de protest. Nu foamea in sine e cauza continuarii lor, cat revolta impotriva modelului care a creat-o. Energia unui principiu este baza acestor proteste si-n ele se ascunde un mesaj al constiintei colective, care vizeaza orice guvernare din viitor.

Fara a apara un princi­piu, o valoare, un ideal de speranta oamenii nu aveau energia necesara pentru proteste, nu-i puteau mobiliza doar lipsurile materiale, iata ce interesant! I-a moblizat speranta ca se poate si altfel, nu disperarea ca lucrurile sunt cum sunt. I-a mobilizat modelul si acum vedem cata nevoie avem de modele, caci in lipsa lor n-avem energie si, pe buna dreptate, ne numim cel mai deprimat popor din lume. Arafat este dovada ca se poate si altfel si tocmai de aceea prezenta lui in aceste evenimente este orice altceva, dar nu intamplatoare ca mesaj psihologic si nu nesemnificativa.

×
Subiecte în articol: editorial