x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Posibile semnale

Posibile semnale

de Ion Cristoiu    |    12 Apr 2006   •   00:00
Posibile semnale

Prin asumarea anticomunismului, infiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, preluarea lui Ticu Dumitrescu drept stindard, Legea lustratiei, Ordonanta de urgenta privind CNSAS, grupul Patriciu-Tariceanu a vrut sa contracareze, printre altele, si o alta campanie dusa de Traian Basescu si de PD: cea anticoruptie

Traian Basescu s-a referit pe larg, in dialogul cu Marius Tuca, la viitorul Aliantei si al Coalitiei.
Politicieni, jurnalisti s-au napustit asupra afirmatiei despre viitorul dezastruos al Aliantei. Li s-a parut o indicatie pentru PD de a trece la ruperea Aliantei.
Cultivand pana la exces aceasta indicatie publica a lui Traian Basescu, politicienii si analistii au neglijat argumentele convocate de presedinte in ajutorul tezei sale.
Intrebat daca destramarea de facto a Aliantei izvoraste si din relatia sa cu premierul, interlocutorul a negat, sustinand ca motivul principal sta in altceva. Alianta s-a constituit cu un anume grup din PNL: Mona Musca, Stolojan, Ionut Popescu, Vosganian. Acest grup a fost impins in plan secund dupa alegeri de grupul care exprima pozitia lui Dinu Patriciu dinainte de scrutin: nu trebuie facuta o alianta cu PD, ci cu PSD. In consecinta, grupul dominant acum in conducerea PNL va rupe Alianta si se va indrepta spre PSD sau spre un alt partid.
In fruntea PD, in schimb, a ramas echipa care a realizat Alianta.
O astfel de explicatie am dat-o si noi pentru scandalurile din Alianta intr-un editorial din Jurnalul National. Pornea de la dezvaluirile facute de Raluca Turcan la Zig-Zag cu Ion Cristoiu din 25 februarie 2006.
Responsabila cu imaginea lui Theodor Stolojan mi-a explicat ca actualul consilier prezidential nu s-a retras definitiv din fruntea PNL la 2 octombrie 2004, ci a delegat atributiile de presedinte lui Calin Popescu Tariceanu pentru un timp determinat. Ei insa - sustinea tanara politiciana, referin- du-se la liderii PNL de azi - l-au retras definitiv.
Traian Basescu nu e analist politic. Sau, ma rog, nu se bucura de acest statut. Afirmatiile domniei sale primesc astfel o valoare politica, si nu una teoretica. Adaugand spusei sale despre schimbarea de la conducerea PNL reluarea tezei Ralucai Turcan, descifram de indata semnalul politic major pe care a tinut sa-l transmita.

Alianta a decedat nu in ultimul timp, in contextul confruntarilor dintre PD si PNL, dublate de confruntarile dintre Palate. Alianta a decedat dupa alegeri, cand gruparea Stolojan a fost inlaturata din fruntea PNL.
Evident, se pune intrebarea: daca Traian Basescu si liderii PD au stiut ca PNL nu vede cu ochi buni Alianta cu PD si, prin asta, fuziunea, de ce a declansat PD, in ianuarie 2006, ofensiva pentru fuziunea imediata?
Raspuns: Pentru a obtine capital electoral din ipostaza luptatorului pe altarul fuziunii. Capitalul electoral dat de alegatorii PD si PNL care pariaza in continuare pe Alianta.
Au sesizat liberalii talcurile adevarate ale initiativei PD? Fireste ca da. Numai ca ei n-au avut incotro. Prinsi pe picior gresit, s-au vazut nevoiti s-o scalde mai intai si sa respinga oferta mai apoi.
Pentru a recupera electoratul pierdut prin aceasta lovitura, liberalii lui Tariceanu au reactionat, la randu-le, prin asumarea anticomunismului si antisecurismului. Sustinatorii fuziunii apartineau talibanilor anticomunisti si antisecuristi: asa-zisa societate civila, kmerii portocalii din presa, fostii detinuti politici.
Prin asumarea anticomunismului, infiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, preluarea lui Ticu Dumitrescu drept stindard, Legea lustratiei, Ordonanta de Urgenta privind CNSAS, grupul Patriciu-Tariceanu a vrut sa contracareze, printre altele, si o alta campanie dusa de Traian Basescu si de PD: cea anticoruptie.
In explicarea rupturii din Alianta, Traian Basescu a mai avansat la Marius Tuca Show un alt argument: grupul care a preluat sefia PNL si, prin asta, sefia Guvernului, cultiva coruptia. Or, zice domnul presedinte, Alianta a castigat alegerile cu un discurs anticoruptie.

Se intelege astfel ca Alianta a murit, deoarece PNL a fost preluat de grupul Patriciu-Tariceanu. Traian Basescu a gasit astfel si o explicatie coerenta campaniei duse de domnia sa pentru denuntarea coruptiei de la nivelul guvernului: a facut-o in numele datoriei de a respecta fagaduielile electorale ale Aliantei.
Admitand ca presedintele n-a vorbit in dorul lelii, ce semnale s-ar putea descifra de aici?
PD ar urma sa impinga PNL spre ruperea Aliantei, continuand sa joace teatrul credintei in acest concubinaj nefericit.
reactivarea grupului Stolojan din PNL. Eventual, in clipa cand liberalii vor rupe Alianta.
recrudescenta spectaculoasa a dezvaluirilor privind coruptia guvernamentala. incercarea de a agata penal, prin Ilie Botos, personalitati marcante ale PNL.
Au deslusit liberalii aceste semnale? Raspunsul ni-l poate da doar viata.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl alianta