x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pre limba pasareasca

Pre limba pasareasca

de Codrut Seres    |    21 Oct 2005   •   00:00
Pre limba pasareasca

Una din cauzele respingerii tratatului constitutional european de cetatenii unor state civilizate ca Franta sau Olanda este neintelegerea motivatiilor fundamentale ale actiunilor birocratilor de la Bruxelles. Chiar si pentru un specialist in Drept constitutional parcurgerea celor aproape 300 de pagini ale tratatului nu e floare la ureche. S-a vazut deci ca neintelegerea costa, iar vinovatii principali sunt, dupa parerea mea, politicienii.

Intorcandu-ma la spatiul politic romanesc am remarcat cu ceva speranta inceputul unei colaborari fructuoase intre oamenii politici si expertii, profesionistii diverselor domenii. De exemplu, partidele si politicienii apeleaza cu tot mai multa incredere la specialistii in comunicare pentru a-si construi strategic imaginea publica. A trecut vremea cand acest tip de consult era mai mult o dovada de snobism. Astazi este o necesitate, iar politicienii, in special liderii partidelor, au inceput sa inteleaga ca de imaginea lor depinde nu doar propria cariera, ci in mare masura destinul partidelor pe care le conduc, al oamenilor angajati in activitatea politica la toate nivelurile.

In acelasi timp, nu pot sa nu sesizez disfunctiile care apar adesea in procesul de comunicare cu electoratul, o dovada ca acest proces nu este inca bine inteles sau nu este dus pana la capat. Zilele trecute am vazut la televizor tarani din zonele carantinizate citind niste pliante in care erau preveniti asupra gripei aviare. Dupa privirea lor crucisa, mi-am dat seama ca mare lucru nu intelegeau din ce citeau. Dupa aceea, l-am vazut pe dl ministru al Agriculturii nemultumit ca taranii nu se supun comenzii de a-si tine orataniile in curte. As vrea sa fiu bine inteles: sunt primul care lauda prestatia dlui ministru, rapiditatea si eficienta cu care a actionat in cazul gripei aviare. De asemenea, apreciez cum se cuvine ca, din capul locului, a stiut sa ceara ajutorul cui trebuia, si anume expertilor: veterinari, virusologi, specialisti romani si straini, practic tuturor celor care puteau face ceva util pentru a rezolva problema. Cred ca aceasta practica trebuie sa devina un model de comportament. Intr-un moment de criza s-a vazut cat de important este domeniul cercetarii, cat de vital este sa avem specialisti pe care sa ne putem baza. Numai ca ei nu pot rezolva toate problemele. Cineva trebuie sa ia decizii si sa explice populatiei despre ce este vorba.

Aici omul politic joaca, dupa parerea mea, rolul sau. El ia o decizie buna in urma consultarii celor care se pricep si o face inteleasa celor asupra carora se aplica. Dar orice poate fi inteles daca este explicat clar. Chiar si Constitutia Europeana. Omul politic este cel care trebuie sa hotarasca pentru soarta unui grup important de persoane si el trebuie sa stie sa-si motiveze deciziile in asa fel incat sa fie ascultat, urmat. Omul politic are datoria sa traduca in limba obisnuita jargonul veterinarilor, al virusologilor, al juristilor, al economistilor. El este cel care mediaza mesajul, care pune accentele potrivite in asa fel incat sa nu creeze panica sau sa nu lase lumea indiferenta.

Oricat de carismatic ar fi, omul politic nu poate fi eficient vorbind limba pasareasca a laboratoarelor de cercetare. El trebuie sa vorbeasca romaneste. Va trebui sa trecem, de aceea, de la preocuparea politicienilor pentru o imagine buna (ceea ce este normal si de dorit) la interesul major de a avea aplicatii complete ale deciziilor, spre binele oamenilor. Comunicarea este importanta nu doar pentru politician sau pentru partid, ci in primul rand pentru electorat. Ea il va face pe taran sa-si tina gastele in curte, iar pe francez sau olandez sa voteze Constitutia Europeana.

Nu mai tin minte cine a spus ca, daca explici cuiva un lucru si nu te faci inteles, vina este a ta, pentru ca nu ai explicat cum trebuie. Printre politicienii romani, dar nu numai, exista inca o credinta ciudata ca anumite subiecte de interes public nu pot fi pricepute corect de marea masa a electoratului.

Ce stie poporul despre aquis-ul comunitar?

Sau despre clauza de salvgardare?

×
Subiecte în articol: editorial