x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Este cazul să ne spuneți adevărul, domnule președinte!

Este cazul să ne spuneți adevărul, domnule președinte!

de Serban Cionoff    |    13 Mar 2023   •   09:30
Este cazul să ne spuneți adevărul, domnule președinte!

Normal și corect ar fi ca, imediat ce întors acasă după turneul în Japonia și în Singapore, președintele Klaus Iohannis să invite presa la un dialog în care să prezinte principalele rezultate ale acestei vizite și să răspundă la întrebările ce îi vor fi adresate. Normal ar fi, însă, la nivelul enunțării principiilor transparenței și al accesului la informațiile de interes public, dar nu și pentru domnul chiriaș din Dealul Cotroceni.

Spun asta fiindcă nu sunt prea multe și prea dese întâlnirile sale cu reprezentanții celei de-a patra puteri a statului de drept. De data asta, însă, cred că o asemenea  întâlnire, față în față, se impune! Dar nu numai pentru că opinia publică așteaptă cu interes să afle cu ce rezultate s-au încheiat aceste vizite, mai ales aceea în Țara Soarelui Răsare și despre care șeful statului nostru se declarase atât de mulțumit în declarațiile făcute la conferința de presă din 7 martie pe care a susținut-o împreună cu premierul Japoniei, Fumino Kishida.

 De aceea, cu riscul de a-i înnora orizonturile acestei prime zile a unei noi săptămâni de lucru, vreau să îi spun domnului președinte al tuturor românilor, că noi, capetele de locuitor, așteptăm să aflăm, direct de la cea mai autorizată sursă, adică de la domnia sa, care este adevărul în legătură cu motivele pentru care, și pentru acest nou turneu peste hotare pe care l-a întreprins împreună cu doamna Carmen Iohannis, Administrația Prezidențială a apelat la o aeronavă din dotarea unei firme particulare. De data asta, o firmă din Luxemburg, care, după cum susțin mai mulți comentatori, a încasat peste 700.000 de euro.

  Foarte adevărat, zilele trecute, comunicatorii Administrației Prezidențiale au transmis presei un fel de răspuns care, din păcate, este departe de a satisface așteptările. Dimpotrivă, din stufosul narativ nu am înțeles decât că nu se poate cunoaște care este, cu exactitate, prețul achitat pentru serviciile oferite de aeronava de lux din dotarea sus-menționatei firme întrucât, conform articolului 15 e al Legii nr.182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, în acest caz este vorba despre un secret de serviciu. Cu asta, am putea spune, în cel mai neaoș stil al nostru, că s-a pus batista pe țambal!

 Am putea spune, dar nu o putem și face pentru că, în spațiul public, au apărut și circulă în mod insistent informații care vizează direct firma Global Jet. Informații pe care nu am la îndemână documentația necesară pentru ca să le comentez, să le comentez, dar pe care nici nu le pot ignora. În schimb, rețin cu titlu de informație foarte semnificativă că, în conformitate cu regulile Comisiei Europene, avioane aparținând firmelor private pot să fie folosite numai atunci când nu au fost găsite zboruri comerciale adecvate. Condiție valabilă, în primul rând, pentru persoanele din structura instituțională a Uniunii Europene, dar la care ar trebui să se raporteze și  liderii statelor membre ale uniunii.

 De unde rezultă și prima întrebare: pentru zborul București-Tokyo, cu escale la Sibiu și Baku și mai departe până în Singapore, bașca returul- de data asta, cu escală, pentru alimentare, la Muscat(în Omanului) și cu alta, la Sibiu bineînțeles- au fost căutate, mai întâi curse aparținând societăților comerciale și numai după ce s-a luat act de imposibilitatea de a găsi un avion disponibil s-a recurs la serviciile firmei luxemburgheze? După care vine cea de a doua întrebare: pe ce criterii a fost aleasă  firma Global Jet? Cu siguranță, nu pe criteriul bunei gestionări a  fondurilor instituției Președintelui României.

  Acestea ar fi câteva dintre întrebările care așteaptă răspuns clar și sincer și sunt convins că domnul Klaus Iohannis este cel mai în măsură să îl dea. Cu atât mai mult cu cât, pe mai multe canale de informații și de socializare, circulă scenarii care dau de înțeles că deși informațiile respective sunt din categoria celor clasificate ele au devenit publice fiind scurse, în mod deliberat și nu cu cele mai bune intenții, de către anumite persoane din proximitatea președintelui României. O substanțială dezbatere în acest sens fiind moderată, aseară, de către Andreea Sava pe canalul Antena 3 CNN.

 Sunt convins că a invita mass media la un dialog pe acest subiect fierbinte nu este o treabă plăcută, dar îl asigur cu toată sinceritatea pe domnul președinte Klaus Iohannis că este de preferat  să achieseze la un asemenea exercițiu de sinceritate, care poate să prevină ca evenimentele să ia o întorsătură mult mai puțin plăcută. Nu de alta dar s-au văzut și alte  cazuri, ba încă la case mai mari. Așa că nu văd de ce România ar face excepție...

         

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Global Jet japonia