x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pretul benzinei si institutiile statului

Pretul benzinei si institutiile statului

de Mihai Tanasescu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Pretul benzinei si institutiile statului

Evolutiile economice din saptamana trecuta au socat majoritatea romanilor. Cel mai mare producator si distribuitor de uleiuri minerale s-a jucat de-a alba-neagra cu preturile la benzina si la motorina. La inceput de saptamana preturile au urcat vertiginos, depasind in multe cazuri preturile din tari membre ale UE, pentru ca spre sfarsitul acesteia sa asistam la o scadere a preturilor la aceleasi produse. Ne-am invatat deja sa ne uitam la televizor in fiecare zi nu numai la cotatia monedei nationale fata de euro sau dolar, dar privim cu acelasi interes si la ceea ce se intampla pe piata petrolului. Si am invatat ca, atunci cand fie este un taifun (Katrina ultimelor zile), fie este o intalnire a liderilor OPEC, sa asistam la majorari sau descresteri ale acestuia la Bursa asiatica si americana. Deja romanul stie ca atunci cand barilul de petrol creste a doua zi o sa-l usture la buzunare pretul benzinei la pompa autohtona.

Incredibil a fost faptul ca saptamana trecuta, pe fundalul strigatelor disperate ale populatiei fata de aceste cresteri nemaiintalnite pana acum, scumpirea benzinei romanesti se realiza in timp ce preturile scadeau pe plan international! Si atunci romanul a inceput sa strige si mai tare, neintelegand cum cea mai mare firma petroliera din Romania, in loc sa coboare preturile mai intai, a inceput sa le urce. Acest strigat al romanilor a fost incununat de strigatul prezidential, care a atentionat institutiile statului sa-si faca datoria. N-au trecut nici 24 de ore si, fara ca atat Consiliul Concurentei, cat si Agentia de Protectia Consumatorului sa se dezmeticeasca, preturile au coborat imediat. Unde sunt institutiile statului care trebuie sa-l apere pe cetatean, care ar fi trebuit sa se autosesizeze, din timp, in legatura cu anomaliile care se petrec pe piata? Unde sunt acei inspectori care ar trebui sa reglementeze piata romaneasca de desfacere a produselor petroliere? Pe fond, unde sunt acele institutii care se vor europene, dar care, in fapt, actioneaza balcanic? Precum Stefan cel Mare in bataliile cu turcii, strigatul prezidential a trezit institutiile statului.

Dorim sa ne integram intr-o Europa cu principii si reguli clare. Dorim sa accedem catre valorile Europei Unite, dar nu stim cum trebuie sa functionam ca sa facem fata acestor cerinte. Aceasta problema este, de fapt, o problema cronica a administratiei romanesti, care intotdeauna reactioneaza tardiv la jocurile pietei si, in loc sa avem institutii proactive, care sa preintampine socuri de acest gen, avem institutii latente, avem institutii pasive, care reactioneaza doar la impulsuri. Reforma administratiei, reforma institutiilor cruciale ale unei economii de piata reprezinta prioritatea "0". Probabil ca raportul de tara din 25 octombrie va arata deficientele acestor institutii si va trage un ultim semnal de alarma (pana la raportul din primavara anului viitor), pentru ca aceste institutii sa functioneze corect si coerent si sa nu actioneze doar la strigate de durere, atunci cand ele apar.

Am inteles ca privatizarea este un proces absolut necesar pentru schimbarea comportamentului managerial al companiilor romanesti. Am considerat ca privatizarea de tip "investitor strategic" pentru Romania este cea mai buna solutie de a elimina capusele care se instalasera in jurul marilor companii romanesti. Vedem insa ca nu intotdeauna comportamentul corect este venit din partea marilor companii care au privatizat intreprinderile romanesti. Foarte multi cetateni intreaba: "Credeti ca vor mai creste preturile la benzina? Este loc ca pretul sa fie coborat in cotinuare?". Iar raspunsul nu poate fi decat unul pozitiv. Trebuie ca pretul sa continue trendul descendent. Trebuie sa se analizeze clar formula pretului, iar institutiile statului sunt obligate sa faca public ceea ce vor gasi in urma verificarilor ce vor fi efectuate. Vedem insa ca nu intotdeauna comportamentul celor mari constituie pilda pentru cei mai mici, si atunci intr-adevar avem nevoie de institutii solide, care sa reglementeze jocul pe piata, institutii care trebuie sa apere si sa protejeze cetateanul, fiindca ele traiesc si exista din banii contribuabililor. Nu lasati ca benzina sa strice regulile institutiilor statului.

×
Subiecte în articol: editorial statului preţurile instituţii