'Un prieten de-al meu obisnuia sa aiba vise ingrozitoare noapte de noapte. Faptul de a adormi il chinuia cumplit. Nimic nu putea sa-l ajute', ii spune un vizitator lui Maharaj, unul dintre marii iluminati ai lumii, intr-un dialog care poate fi gasit in cartea 'Eu sunt Acela' (Ed. Herald). 'Compania oamenilor cu adevarat buni l-ar fi putut ajuta'..(..) Prietenia nobila este remediul suprem pentru toate bolile, fizice si psihice', ii raspunde Maharaj.
Prietenia nobila, iata ce concept frumos! Dar nu-i doar un concept, caci multi dintre noi am avut norocul sau ingaduinta divina de a fi prieteni nobili si de a avea, la randul nostru, parte de prietenia nobila a cuiva. Ca prietenia este o stare uluitoare, ca-i atat de dorita pe cat este si o relatie de dragoste si, adesea, mai puternica, mai bogata in frumusete, mai extinsa in semnificatii decat dragostea dintre barbat si femeie, chiar mai rezistenta in fata vicisitudinilor o dovedeste realitatea insasi. Sa ai 'un prieten nobil' (aici nobletea nu se refera la rangul social, fireste), sa fii, la randul tau, un prieten nobil este o binecuvantare, caci simpla bucurie de a te intalni cu prietenul tau pare sa-ti schimbe tristetea in bucurie si intunericul in lumina. Un prieten nobil este insa si... un mare vindecator. Prietenia nobila, izvorata din inima, nebrazdata de asteptari sterile, de tot ce inseamna negativ din punct de vedere afectiv, emotional si mental ar putea fi un mare, mare vindecator al 'bolilor fizice si psihice', cum a spus inteleptul Maharaj.
Stiinta confirma azi prin diferite experimente, unele dintre ele spectaculoase, ca 'exista un flux bidirectional de informatie, care curge la nivelul tuturor fiintelor vii'. Mai mult, ea demonstreaza chiar ca simpla intentie de a vindeca, simpla intentie de iubire sau de ura produc efecte asupra mediului inconjurator. Nu doar oamenii simt daca sunt iubiti, nu doar oamenii simt caldura misterioasa a prieteniei, nu doar oamenii raspund, fie si inconstient, gandului rau ce se indreapta catre ei, ci si florile, pomii, ierburile, bacteriile, animalele sau pasarile.
Comunicam intre noi continuu, iar ceea ce simtim unii pentru altii, ceea ce gandim pentru ceilalti ne face 'prieteni nobili' sau lipsiti de noblete. Nobletea este, cum bine putem intui, o capacitate a constiintei inalte, care presupune o inima deschisa catre bunatate si iubire, ca si o minte frumoasa. Nobletea noastra devine, iata, vindecatorul celor pe care-i iubim, nobletea noastra poate deveni farul care aprinde viata unei plante, apa care-o uda, dar si substanta incredibila, care patrunde in structurile fizice si psihice ale altui om si le... restabileste coerenta. Bunatatea noastra vindeca insomnia prietenilor nostri atunci cand ne suntem 'prieteni nobili'. Daca lucrurile stau asa, lumea noastra are nevoie de 'prietenia nobila' ca de aer. Daca lumea-i mai bolnava si mai plina de suferinta inseamna ca avem nevoie de mai multa bunatate si de vindecatorul special, numit 'prietenie nobila'!