Sefii celei mai importante sectii din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si-au dat demisia, dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut revocarea lor din functie.
Monica Macovei a invocat managementul defectuos.
Dupa venirea lui Traian Basescu la Putere, formula management defectuos a devenit o formula lirica pentru un motiv pamantesc: neindeplinirea comenzii politice de la Cotroceni.
Gratie presei portocalii, s-a dat publicitatii lista dosarelor pe care Sectia de urmarire penala si criminalistica de la Parchetul General le-a rezolvat cu Neinceperea Urmaririi Penale sau le-a tinut in sertare. O lista pusa la dispozitia presei pupile de insasi Monica Macovei.
Ce ne dezvaluie aceasta lista?
Ca multe dintre dosarele deschise unor lideri PSD, dupa decembrie 2004, sunt urmarea unor simple manevre politice: fie din campania electorala, fie din timpul guvernarii Tariceanu.
Cateva exemple:
Un dosar pentru care cei doi sunt acuzati de Monica Macovei e cel al fraudei electorale din noiembrie-decembrie 2004. Ne intalnim in acest caz cu un dosar deschis in urma unei manevre electorale: plangerea Aliantei D.A. dintre cele doua tururi ale prezidentialelor, pornind de la rasunatoarea lovitura a lui Traian Basescu de a acuza fraudarea prin softul calculatoarelor de la INS. Chiar inaintea celui de-al doilea tur, specialistii straini adusi de Pro Democratia au dovedit si au scris asta intr-un Comunicat ca la nivel central nu s-a comis nici o frauda. Plangerea A.D.A. ramanea fara obiect.
Ce puteau sa faca
procurorii care au primit cazul?
Sa treaca la urmarirea penala? Ar fi fost o grava incalcare a onestitatii profesionale.
Sa dea imediat NUP? Ar fi riscat sa supere pe liderii A.D.A., mai ales pe Traian Basescu, deveniti noii stapani ai Romaniei.
Au optat pentru taraganare.
Si vazand ca nici jupanul de la Cotroceni nu mai reia chestia cu fraudarea, au dat NUP.
Un alt dosar e cel numit de presa portocalie Diguri pentru PSD.
A fost deschis in urma denuntului facut de ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Protejata lui Traian Basescu n-a facut acest denunt in urma unei anchete oneste, declansate imediat dupa venirea in fruntea Departamentului. A apelat la aceasta manevra politicianista in plin val de inundatii din vara. Opinia publica o toca pentru nefericitele sale interventii. Si atunci, pentru a abate atentia de la stangaciile sale, Sulfina Barbu s-a lansat in acuzatii la adresa digurilor facute in timpul guvernarii PSD. Se intelege ca dosarul era tipic politicianist. Fiind vorba insa de protejata lui Traian Basescu, procurorii Parchetului General au optat pentru tragerea de timp.
Sunt pe lista dosarelor infatisate de presa portocalie si cazuri asupra carora nu ma pot pronunta. Dibui in legatura cu unele ca e vorba de un simplu denunt sau de celebra formula damboviteana: autosesizarea pe baza unor articole de presa. Nu-i exclus insa ca unele sa vizeze cazuri reale de coruptie.
Nesolutionarea lor nu poate fi pusa exclusiv pe seama procurorilor de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. O responsabilitate majora o are si actuala Putere, intruchipata de Monica Macovei si Traian Basescu, prin transformarea luptei impotriva coruptiei intr-o vendeta politica.
Procurorii au tristul exemplu al celor care au lucrat la Dosarul Flota. Dupa victoria electorala a acuzatului Traian Basescu, toti cei care au lucrat la Dosar au fost dati afara.
Cu o singura exceptie: Mircea Zarie.
Pentru ca a tinut prin sertare Dosarul Flota (asa cum au procedat anul acest procurorii cu dosarele liderilor PSD), Mircea Zarie a fost rasplatit cu postul de Procuror General adjunct la DNA. O decizie luata si impusa de cuplul Traian Basescu-Monica Macovei impotriva avizului negativ al CSM.
Chiar si in dosare de coruptie reala a unor lideri PSD, procurorii vor fi ales solutia tragerii de timp.
Nu de alta, dar s-au uitat si ei la sondaje!