x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Propagandă portocalie la TVR

Propagandă portocalie la TVR

de Miruna Munteanu    |    05 Dec 2011   •   21:00

Stiati ca "armonia spatiului ocupat de ro­mani in exteriorul granitelor este ca­podopera lui William Branza"? Nu? Inseamna ca nu v-ati uitat sam­bata seara la Gala premiilor TVR In­ter­national, transmisa in direct si pe TVR1. Sincer, ati pierdut mult. Ati ra­tat o capodopera de nerusinare si de pupincurism delirant. Finantata din bani publici. Ceausescu ar fi fost cu siguranta invidios pe omagiul ditirambic inchinat sefului organizatiei PDL pentru diaspora, prezentat drept constructorul "pletorei termenului romano­teca", "liantul fli motorul romanilor din strainatate, intervenind in toate momentele de criza ale specificitatii lor, restabilindu-le onoarea, fltergandu-le lacrima, aducandu-le aproape umarul personal, initiative legislative fli zeci de mii de carti".

Sigur, imbecilitatea pretioasa si slugarnicia patologica a acestui discurs nu pot fi imputate direct televiziunii nationale. Fiecare nominalizat a propus o persoana care sa-l prezinte. Magdalena Jianu, profesor universitar apropiat clanului academic Gorun din Gorj, a fost alegerea marelui Will Branza. Intrebarea este de ce a fost el alegerea TVR?

Pai, de fapt, n-a fost. Nominalizarea sa a venit din partea sponsorului Galei, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), aflat in subordinea primului ministru. Departament condus de Eugen Tomac care este ? ce sa vezi? – prim-vicepresedinte PDL Diaspora. La fel ca Riceard Badea, recompensat si el cu un "premiu special" la Gala TVR International. Ambii sunt, asadar, subalternii directi ai lui Branza la organizatia de partid. Dar sa nu credeti ca fondurile guvernamentale au fost cheltuite aiurea doar pentru ca niste fruntasi portocalii sa se premieze intre ei, sub sigla televiziunii nationale. Nici vorba. Celelalte nominalizari propuse de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni trasnesc de la o posta a strategie electorala: primarul Chiflinaului, Dorin Chirtoaca, fli Esperanza Arguire, prefledinte al Comunitatii Madrid. Sa nu uitam ca voturile din Spania si din Republica Moldova l-au salvat pe Traian Basescu in 2009. PDL conteaza enorm pe diaspora si pentru alegerile de anul viitor – multi cred ca introducerea votului prin corespondenta ar fi solutia salvatoare pentru partidul prezidential.

Elogiile elucubrante au transformat gala de sambata intr-un moment de reper in istoria penibilului propagandistic. Insa mecanismul din spatele evenimentului da adevarata masura a ticalosirii sistemului. Fiindca nu am asistat la un simplu spectacol omagial inchinat puterii. Am avut dovada ca institutiile publice au devenit instrumente de partid.

×