"Cei care, mai ieri, nu stiau cum sa completeze mai bine si mai
rafinat galeria de arta a lui Adrian Nastase l-au mazilit, acum, fara remuscari, pe cel care a inchis ochii la potlogariile lor. Instinctul de conservare functioneaza militareste in cazul lichelelor de partid."
Produsul intern brut estimat pentru anul 2005 este de 287,1 miliarde de lei noi, in crestere, in termeni reali, cu 4,1%. Dar acest ritm este de peste doua ori mai mic decat cel consemnat in anul 2004, cand s-a inregistrat o crestere de 8,3%.
Pe piata valutara, euro a marcat saptamana trecuta o crestere fata de leu, dupa ce in perioada anterioara inregistrase scaderi destul de abrupte si sustinute. Analistii acestei piete cred ca o parte din investitorii straini a vandut pachete de actiuni listate la bursa si a cumparat apoi euro pentru a-si repatria fonduri.
De la 1 aprilie 2006, cele 29 de societati de distributie vor ajusta pretul gazelor naturale, in medie cu 3,8%, in functie de categoriile de consumatori. In cazul consumatorilor casnici, ajustarea medie va fi de 3,6%.
Iata trei informatii economice care demonstreaza ca in Romania se mai intampla cate ceva si in acest domeniu, nu doar politica livreaza stiri. Din pacate, informatiile care vin de pe filiera economica sunt negative. Scadere a cresterii economice, frisoane printre investitori, care isi repatriaza profitul, scumpirea gazelor. Si inundatiile, care ne pandesc la cotitura si care vor insemna alte cheltuieli neprevazute din bugetul si-asa inghesuit, alte probleme ale oamenilor, care vor ramane fara
case si acareturi.
Intre timp, forfota mare pe scena politica. Partidele se maturizeaza sub ochii nostri, isi dau bataliile in public, ofera un spectacol incredibil, pentru un popor aparent dornic mai degraba sa ingroape securea razboiului decat sa o fluture prin aer.
Si totusi PSD si-a executat, in vazul tuturor, presedintele executiv, fostul premier, fostul candidat la Presedintie - functie pierduta la un scor strans fata de castigator - si, de azi, fostul presedinte al Camerei Deputatilor.
Cei care, mai ieri, nu stiau cum sa completeze mai bine si mai rafinat galeria de arta a lui Adrian Nastase l-au mazilit, acum, fara remuscari, pe cel care a inchis ochii la potlogariile lor. Instinctul de conservare functioneaza militareste in cazul lichelelor de partid. Doar cel care detine puterea poate beneficia de linguseala colegial-amicala. Cei care incep sa se cam duca sunt ajutati sa se afunde in butoiul cu smoala al debarasarii din propriul partid si ajutat sa devina un anonim celebru.
PSD si-a ratat si ultima sansa de a aparea, in fata publicului, ca un partid onorabil, printr-o serie de greseli fundamentale: Adrian Nastase nu s-a retras de bunavoie, Mircea Geoana si noii lui locotenenti (unii dintre "fostii" lui Nastase) si-au avertizat colegii ca, daca nu voteaza impotriva lui Nastase, atunci inseamna ca voteaza impotriva lui, oamenii lui Nastase l-au tradat, in frunte cu prea-iubitorul Gabriel Oprea - pus de Adrian Nastase intr-o gramada de functii, pentru care nu avea nici o aplecare sau apasare - , altii, gen Eugen Bejenariu sau Victor Ponta, nu mai stiu cum sa-si salveze propria piele si au dat-o la intors cu sustinerea... si tot asa.
Cabinetul Adrian Nastase a fost unul care a performat in plan guvernamental, nu e nici un dubiu. A mai crescut ceva-ceva si nivelul de trai al romanilor. O arata statisticile oficiale, o recunosc Banca Mondiala si FMI. Dar asta incepe sa nu mai insemne nimic fata de jafurile asupra avutiei nationale, la care au fost partasi pesedistii de la nivel local si central.
Si-acum, ma minunez si eu ca, probabil, toti oamenii cu o gandire decenta din tara asta: cum putea sa fure Adrin Nastase, de unul singur, tot ce s-a furat. Cum putea sa-si umple buzunarele, conturile si peretii de tablouri, doar el, singurel, fara o echipa valoroasa si priceputa in asa ceva.
Pana acum, n-am auzit de o lista a persoanelor care trebuie sa plece, si inca repede din partid, pe motiv de moralitate indoielnica, nu neaparat incalcare a legii. Sunt constienta ca au stiut sa-si mascheze faptele sub diferite formule si hartii, de nici ei nu le-ar mai descalci acum.
Cat despre Alianta D.A. PNL-PD, aceasta a ajuns aproape la fel de blamat ca PSD-ul. Se dezintegreaza vazand cu ochii, se incaiera ca hienele, se sfasie fara menajamente. Si, daca PSD macar este in opozitie, Alianta guverneaza tara. Ne conduce si ne indruma destinul pentru urmatorii ani. Nu e de mirare ca rezultatele economice sunt atat de mediocre. De sloganul electoral "Sa traiti bine!" s-a ales praful si pulberea. Ati vazut: investitorii isi retrag banii, utilitatile se scumpesc, cresterea economica a luat-o la vale...