Dacă din punct de vedere profesional sînt argumente pentru ca finanţistul PD-L să mai încerce în funcţia de prim-ministru, la capitolul profil politic şi moral se complică lucrurile.
Preşedintele Băsescu l-a impus pe fostul premier Stolojan drept candidat al PD-L pentru aceeaşi funcţie. Dacă va reuşi în demersul său, şeful statului se va întoarce 17 ani în timp, alegînd un om desemnat de Ion Iliescu să conducă guvernul după mineriada din Septembrie 1991. Acel eveniment nefericit a fost argumentul final pentru ruptura în FSN. Cîteva luni mai tîrziu, cei care se împotriveau echipei lui Iliescu formau Partidul Democrat. Ajuns liderul acestui partid, Traian Băsescu are acum aceleaşi opţiuni pe care le-a avut Ion Iliescu în urmă cu 17 ani.
Theodor Stolojan pare să fie un profesionist al finanţelor. Fost şef de serviciu, de direcţie şi apoi inspector general în ministerul de profil din perioada comunistă, devenit apoi secretar de stat şi ministru de Finanţe în guvernul Petre Roman, Stolojan e posesorul unei reputaţii de sobrietate personală şi seriozitate profesională. Cariera sa va rămîne însă definitiv marcată de un gest incompatibil cu economia de piaţă, reflex al anilor petrecuţi la vîrf în finanţele comuniste: confiscarea valutei din conturile românilor. Deşi a făcut şi lucruri bune în mandatul său, Stolojan rămîne în mentalul colectiv prin acel abuz de neimaginat.
Dacă din punct de vedere profesional sînt argumente pentru ca finanţistul PD-L să mai încerce încă o dată în funcţia de prim-ministru, la capitolul profil politic şi moral se complică lucrurile.
Iată cîteva argumente.
28 August 1996, lansarea Comitetului de sprijin pentru Ion Iliescu şi a candidaturii preşedintelui de atunci pentru un nou mandat. Printre membrii comitetului, Theodor Stolojan, care declara: "De ce mă aflu aici, pentru a susţine candidatura dlui Ion Iliescu, preşedintele României? Pentru că trebuie să recunosc valoarea acolo unde aceasta este. Consider că dl Ion Iliescu, preşedintele Republicii, are calităţile necesare pentru a îndeplini cu succes funcţia de preşedinte al României, în ultimii patru ani ai acestui sfîrşit de secol. Vă rog să-mi permiteţi să argumentez ceea ce am spus. În primul rînd am în vedere cunoştinţele şi experienţa necesare oricărui cetăţean care doreşte să candideze pentru această funcţie supremă în stat. Dl Ion Iliescu, preşedintele României, nu are nevoie să confirme aceste calităţi. Dînsul a demonstrat că le are, în cei şapte ani care au trecut de la Revoluţie. Cunoştinţele şi experienţa i-au permis dlui Ion Iliescu să-şi formuleze întotdeauna politici reale şi să identifice măsuri reale pentru problemele României".
În acel an, deputatul PD Traian Băsescu demisiona din Parlament, renunţînd la imunitate, în semn de protest faţă de hărţuielile politice la care era supus de PDSR şi de regimul Iliescu.
Martie 2003, Hotelul Sinaia din Sinaia. Reuniunea Biroului Permanent al PNL. Valeriu Stoica propune o alianţă cu Partidul Democrat, pentru crearea unei platforme de dreapta care să învingă PSD în alegeri. Subiectul este supus dezbaterii, majoritatea membrilor apreciind propunerea. Ia cuvîntul preşedintele PNL, Theodor Stolojan, care pe un ton nervos declară în faţa întregului Birou Permanent: "Dacă faceţi alianţă cu PD, eu demisionez din PNL. Singurul om politic cu care nu pot colabora este Traian Băsescu. Este un om în care nu poţi avea încredere niciodată".
Prin necunoscute mecanisme discrete, Stolojan şi-a schimbat fundamental opţiunile. Dintr-un susţinător fervent al lui Ion Iliescu, devenit apoi şef al liberalilor, este acum vîrful de lance al democraţilor. Scăldat în lacrimile lui Traian Băsescu în 2004, care i-a luat locul la prezidenţiale printr-un troc secret, candidatul de azi e susţinut furibund de preşedinte.
6 Iulie 2006. Într-o vilă din Cartierul Primăverii se întîlnesc liberalii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu cu Traian Băsescu. După aproape două ore, preşedintele devine tranşant: "Dacă vreţi să vă împăcaţi cu mine trebuie să-l puneţi din nou pe Stolojan ca preşedinte al PNL". La refuzul categoric al echipei liberale, preşedintele statului democratic şi european România se ridică în picioare şi ameninţă: "Am să vă distrug!".
De atunci, DNA şi alte structuri de forţă încearcă distrugerea singurului partid istoric rămas în picioare după taifunul comunist. Theodor Stolojan e doar una din pîrghiile prin care Traian Băsescu vrea să-şi îndeplinească acest obiectiv. Asumat în trecut de Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.