"Ori de cate ori a venit vorba de Parlament, de Guvern, de partidele politice, Traian Băsescu s-a declarat un adversar al acestora. Nu un adversar oarecare, ci unul avand de partea sa Poporul. A venit, in fine, pentru Traian Băsescu momentul adevărului. Cum inspirat au titrat unele ziare după suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a fost intors la Popor. Altfel spus, Parlamentul i-a făcut un serviciu uriaş: i-a creat momentul pe care domnia sa l-a invocat şi l-a dorit de doi ani incoace"
Parlamentul, reunit in şedinţă comună, a hotărat marţi că Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc sambătă, 19 mai 2007. Din acest moment, revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni e reglementată de Legea Referendumului din 24 februarie 2000. Perfectă sau imperfectă, Legea Referendumului nu va putea fi schimbată pană la 19 mai 2007, fără riscuri enorme pentru credibilitatea democraţiei in Romania. Mai sunt unii care vorbesc de posibilitatea ca, la 3 mai 2007, Curtea Constituţională să aprobe un amendament votat de Parlament in chestiunea validării rezultatelor Referendumului.E greu, dacă nu chiar imposibil de crezut că acest lucru se va intampla:
1) Alcătuită din rebuturile regimului FSN-ist, Curtea Constituţională nu-şi poate ingădui să fie altceva decat sluga celui aflat la Putere. A fost sluga lui Ion Iliescu. Acum e sluga lui Traian Băsescu.
2) O aprobare a amendamentului ar insemna schimbarea regulilor jocului chiar in timpul jocului, fapt catastrofal pentru credibilitatea democraţiei in Romania.
Sunt astfel toate datele să susţinem că, după 19 mai 2007, Traian Băsescu se va intoarce la Cotroceni. Legea Referendumului e astfel alcătuită incat face imposibil un alt rezultat. In ceea ce priveşte revenirea la Cotroceni, Traian Băsescu n-are de ce să-şi facă probleme. inseamnă asta că domnia sa poate sta cu mainile in san pană la 19 mai 2007? Nici vorbă.
Problema, marea problemă a lui Traian Băsescu, nu e dacă se va intoarce la Cotroceni, ci cum se va intoarce. Forţa lui Traian Băsescu din cei doi ani de mandat n-a fost dată de prerogativele constituţionale, destul de limitate de altfel, ci de imaginea pe care şi-a creat-o (şi pe care a intreţinut-o), aceea de reprezentant al Poporului. In bătălia sa cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Presa, cu clasa politică, Traian Băsescu a ameninţat iar şi iar cu intoarcerea la Popor. Desigur, intoarcerea la Popor inseamnă crearea unui moment prin care Poporul să dea un semnal limpede, fără echivoc, că il susţine pe Traian Băsescu in bătălia sa cu toată lumea. Ori de cate ori a venit vorba de Parlament, de Guvern, de partidele politice, Traian Băsescu s-a declarat un adversar al acestora. Nu un adversar oarecare, ci unul avand de partea sa Poporul. A venit, in fine, pentru Traian Băsescu, momentul adevărului. Cum inspirat au titrat unele ziare după suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a fost intors la Popor. Altfel spus, Parlamentul i-a făcut un serviciu uriaş: i-a creat momentul pe care domnia sa l-a invocat şi l-a dorit de doi ani incoace. Momentul cand poate arăta Parlamentului, Clasei politice, Sistemului, că Poporul e cu domnia sa. O formulă de a dovedi că Poporul e cu el a fost ieşirea Poporului in stradă.
Catastrofalele manifestări de stradă de după suspendare au arătat că Poporul nu e cu domnia sa. Să zicem " şi nu in chip exagerat " că Poporul roman al anului 2007 refuză să-şi exprime susţinerea pentru cineva prin manifestări de stradă. Rămane, in acest caz, de văzut dacă Poporul il susţine pe Traian Băsescu in lupta sa de unul singur cu Sistemul, zis şi Ticăloşit, prin formula eminamente europeană a votului la Referendum.
Citește pe Antena3.ro