x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regia independenţei lui MRU

Regia independenţei lui MRU

de Robert Veress    |    11 Apr 2012   •   09:19

Investitura noului ministrul al Mediului, Korodi Attila, cu cele doua episoade ale sale, Cotroceni si Minister, fac parte din regia care incearca sa acrediteze ideea ca MRU este un premier independent.

Iata cum ajung la aceasta concluzie.

Un recent sondaj CCSB a dat o explicatie a ascensiunii subite in sondaje a fostului director SIE: aproape jumatate dintre romani considera ca Mihai Razvan Ungureanu – MRU nu este omul lui Traian Basescu. Aparenta sa independenta ii asigura un nivel de incredere comparabil cu al liderilor Opozitiei, Antonescu si Ponta. Daca MRU ar fi atat la nivel declarativ, cat si al perceptiei publice, ceea ce este, de fapt, adica Boc 2, nu ar avea nicio sansa intr-o eventuala cursa la prezidentiale. Asta pentru ca Traian Basescu nu are nicio treime din increderea de care se bucura PontAntonescu, iar Emil Boc e la jumatate din procentul Boss-ului sau.

Asadar, este logic ca sansele lui Ungureanu cresc daca se poate face ceva in sensul intaririi perceptiei ca nu este legat ombilical de Boss.

Iar un prilej in acest sens a fost oferit de rocada de la Mediu.

Prin numirea lui Korodi, UDMR a dat un semnal clar ca nu va gira proiectele controversate Rosia Montana si Chevron. Korodi are un proces cu Gold Corporation Rosia Montana din timpul primului sau mandat (2007 - 2008), cand, zice compania canadiana, a obstructionat de-a dreptul procesul de avizare a exploatatiei aurifere. Ca a obstructionat-o sau nu, asta ramane ca Justitia sa stabileasca. Cert este ca nu e deloc prietenos cu acest proiect ce pune probleme ecologice. In plus, a si aparut informatia, inaintea nominalizarii sale, ca a conditionat acceptarea acesteia de amanarea avizarii proiectelor controversate de Mediu, pana la finalul acestui mandat.

UDMR a dat, deasemenea, un semnal (cu totul altul) cand s-a aliat cu PDL si l-a plasat pe Borbely la Mediu, in locul lui Korodi. De atunci, treptat, discursul UDMR s-a schimbat, trecand de la o atitudine radical-anti exploatare aur la Rosia Montana, la una usor binevoitoare, consonanta cu a partenerilor de guvernare.

Insa asta i-a suflat vant din pupa radicalului Tokes Laszlo, care a tunat si a fulgerat impotriva liderilor UDMR, pe subiectul Rosia Montana. Iar mesajele lui Tokes au prins rod bogat pe un teren fertil. Contrar asteptarilor, populatia maghiara din Ardeal s-a aratat foarte sensibila la subiect si in majoritate contra avizarii proiectului Gold Corporation. Si nu doar minoritarii au reactionat astfel. Acelasi recent sondaj CCSB arata ca majoritatea romanilor sunt mai preocupati de problemele de mediu, decat de salarii, pensii si siguranta locurilor de munca!

Traian Basescu poate juca, in continuare, rolul de gica-contra, pentru ca, efectiv, nu mai are nimic de pierdut – daca e sa-l credem cand afirma ca se va lasa de politica dupa incheierea mandatului. Ca atare, isi poate permite sa faca lobby sustinut pentru Rosia Montana, Chevron si Cupru Min, sfidand vointa populara.

Pe de alta parte, MRU nu isi permite acelasi lux. Dimpotriva, daca vrea sa-si sporeasca sansele in eventualitatea unei viitoare candidaturi la functia suprema in stat, trebuie sa profite de orice sansa de a nu se ralia unor masuri anti-populare. Si, cum spuneam, de a se distanta, formal, de seful sau.

Peste toate astea, Traian Basescu stie foarte bine ceea ce spuneam mai devreme: numirea lui Korodi este un semnal ca UDMR nu mai sustine, cu acelasi aplomb, proiectele Rosia Montana si Chevron. Deci, presedintele stie ca cere in van urgentarea adoptarii unor decizii in privinta acestor proiecte. El a vrut, de fapt, sa stoarca un 'ce profit din investirea lui Korodi, aratandu-le americanilor ca ramane constant in sustinerea intereselor lor aici si facandu-i, totodata, un serviciu pupilului sau, Ungureanu. Care Ungureanu, azi, la predarea stafetei de la Ministerul Mediului, nu i-a repetat lui Korodi cele spuse ieri de Basescu, ci i-a spus ca prioritatile sunt atragerea de fonduri europene si reorganizarea Romsilva. Evident, Korodi si-a insusit cu vioiciune prioritatile trasate de premier anuntand ca va 'ara' tara, pentru a stimula absorbtia fondurilor europene de catre autoritatile locale lenese.

In felul acesta, aparent, Ungureanu s-a distantat de Basescu. Cu certitudine, diferenta dintre prioritatile de Mediu ale lui Basescu si cele ale lui MRU vor fi punctate, cu semne de exclamare, in presa portocalie.

×