x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Relatiile "institutionale" prabusesc Romania

Relatiile "institutionale" prabusesc Romania

de Gabriela Vranceanu Firea    |    15 Iun 2007   •   00:00

Oamenii ăştia sunt in stare să mute munţii, norii, Parlamentul, poporul numai pentru a avea intăietate faţă de adversarul de moarte, aş fi tentată să spun, dar cred că e mai degrabă inamicul de viaţă, pentru că pe ei lupta ii ţine vii, treji, activi, creativi. Numai măsura orgoliului lor politic şi personal le dă şi măsura anvergurii politice.



Ce relaţie aveţi cu preşedintele? Una instituţională, zice premierul. In ce stare mai sunteţi cu primul-ministru? Hmm... băieţi, una normală, instituţională... hă!, hă!... Domule ministru, cum colaboraţi, cum vă inţelegeţi cu domnul Fătuloiu, chestorul-şef al Poliţiei Romăne? Aaa, bine... instituţional comunicăm... spune domnul ministru al Administraţiei şi Internelor, Cristian David. Şi domnul inspector general Fătuloiu cam la fel simte şi face.

Asta este, de fapt, mica noastră dramă de pe Dămboviţa. Orgoliul e mai mare decăt caracterul, măndria e mai presus de om, puterea e inţeleasă ca pe o haină proprie, perfect modelată şi retuşată după chipul şi asemănarea posesorului, nicidecum invers, aşa cum am văzut in alte ţări mult mai evoluate economic şi spiritual decăt noi şi cum ne-ar prinde bine să fie şi la noi.

Dacă premierul şi preşedintele - acest cuplu de vedete ale micului
ecran - ar inţelege căt de mult rău ne fac prin comportamentul lor public abuziv - acela de a deturna atenţia noastră de la proiectele care ar insemna un pas in plus, in devenirea noastră ca cetăţeni europeni maturi - , poate că i-ar străfulgera găndul impăcării.

Dacă toate urzelile şi energiile lor distructive s-ar canaliza, de exemplu, asupra problemei secetei din Romănia, vă daţi seama ce rezultate am avea? Oamenii ăştia sunt in stare să mute munţii, norii, Parlamentul, poporul, numai pentru a avea intăietate faţă de adversarul de moarte, aş fi tentată să spun, dar cred că e mai degrabă inamicul de viaţă, pentru că pe ei lupta ii ţine vii, treji, activi, creativi. Numai măsura orgoliului lor politic şi personal le dă şi măsura anvergurii politice.

Şi, ni se spune, nu este nimic rău ca autorităţile, diferiţii demnitari ai statului romăn, să comunice instituţional. Da, dar totul pănă la proba exemplului concret. Din cauza relaţiei proaste dintre şefii de instituţii, căci, să fim serioşi, asta se ascunde sub titulatura academică de "relaţie instituţională", se produc tot soiul de blocaje. Se inghesuie iniţiative şi se stărpesc din faşă idei salvatoare. Sau, din contră, din cauza acestei relaţii de politică in contra naturii şi firii apar foarte multe idei bulversante, aiuritoare, menite să arunce in braţele opiniei publice o nouă ingrijorare sau, pur şi simplu, o nouă
frustrare.

De pe urma "relaţiei instituţionale" premier - preşedinte avem ce merităm, cred ei, o politică haotică de aproape trei ani, scandaluri zi de zi, o exacerbare şi o radicalizare a opţiunilor politice cum nu am mai cunoscut din anii ’90.

Mai ofeream cazul ministrului de Interne, David, şi al şefului Poliţiei Romăne, Dan Fătuloiu. Acesta din urmă a venit, fără să se consulte cu ministrul, din căte a declarat demnitarul liberal, cu căteva idei pentru diminuarea numărului de accidente din cauza vitezei: "plantarea" de poliţişti imbrăcaţi in civil, aflaţi in maşini neinscripţionate, care să fotografieze tot ce mişcă nelalocul lui in trafic, precum şi interzicerea avertizoarelor de radare, altfel permise de Codul Rutier.

De aici, o intreagă isterie naţională şi o reacţie, pe bună dreptate, a şoferilor: pănda sună a nerespectarea drepturilor omului, iar aparatele de detectare a radarelor au fost şi ele plătite, fiind acceptate, deci iar ne-a pus statul la o cheltuială de prisos.

Iată doar un exemplu despre căt de perdantă este strategia relaţiei la baionetă, care se practică acum in politica romănească şi care nu ne ocoleşte, ci ajunge şi pe ogor, şi la semafor, şi in spitale, şi in şcoli. Vom invăţa oare ceva din asta?

×
Subiecte în articol: editorial