Pret de cateva minute, ieri a parut ca USL-ului i-au crescut niste oua. Pe urma, s-au facut omleta.
De fapt, uselistii s-au inspaimantat de pierderea de 'viteza'. Aveau 64 la suta in iulie si au scazut, brusc, la 54 la suta, cu potential de continuare a prabusirii, dupa verdictul cotetului constitutional -preiau expresia lui Madalin Voicu, pe care o consider cat se poate de nimerita- si, mai ales, dupa ce au confirmat ca il vor respecta. Si-atunci, n-au mancat rahatul cu polonicul, l-au degustat cu lingurita: au facut putina parada de opozitia lor la 'decizia abuziva' prin care Traian Basescu este reinscaunat presedinte al Republicii Populare Romania - unde Populare vine de la formatiunea ce face jocurile in Uniunea Europeana.
Incongruenta logica este evidenta: daca decizia e abuziva, de ce asisti la citirea ei in plen, consfintind abuzul? Ai majoritate, ai puterea si te comporti ca un partid de Opozitie?
I-am auzit pe uselisti clamand, mai cu un sfert de gura, mai cu jumatate de gura, ca 'am fost somati din afara'. Nene, una din doua: ori e adevarat si atunci denunta santajul, da pe fata tot, nu asa, 'pe surse', ori nu e adevarat si atunci asuma-ti, naibii, impotenta! N-o mai da ca tu, de fapt, esti de partea poporului, daca nu esti in stare sa-i impui vointa exprimata la vot, desi ai solutia la indemana!
Neindoielnic ne-ar fi asteptat un potop de critici, daca Basescu nu s-ar fi intors la Cotroceni. Nu stiu in ce masura criticile ar fi fost insotite de sanctiuni si care ar fi fost natura acestora. Inclin sa cred ca nu s-ar fi mers foarte departe, chiar daca n-am fi desfasurat o ofensiva diplomatica si de proportii, insotita de o campanie publicitara pe masura, pentru a impune in constiinta publica occidentala faptul ca referendumul a fost trucat in favoarea lui Traian Basescu si ca abuziva este, prin urmare, reconfirmarea sa, nu demiterea. La urma urmelor, guvernele occidentale isi protejeaza propriile interese, protejandu-le pe cele ale cetatenilor pe care ii reprezinta. Mai ales acum, interesele economice primeaza. Or, cum sa protejezi interesele economice izoland un stat consumator important al Uniunii? Cum sa deschizi un nou front al crizei, cand tu abia faci fata problemelor Greciei, Spaniei, Italiei, Irlandei?...
Sa admitem, insa, ca, pentru liderii europeni si americani, principiile democratice sunt mai importante decat cele economice si ca sunt pe deplin sinceri cand ne transmit mesajul ca Traian Basescu este unica solutie pentru noi, romanii, ca alte variante sunt (ar fi fost) nedemocratice.
Sa admitem, prin urmare, ca, fara Basescu la timona, FMI ar fi denuntat acordul de imprumut si ca Uniunea ne-ar fi blocat fondurile.
In acest caz, de ce nu ni se spune, clar, acest lucru? De ce mai suntem lasati sa 'ne jucam' de-a referendumul, de-a alegerile, de-a democratia? De ce sa mai cheltuim, aiurea, atatia bani din prea putinul ce-l avem? Sunt chiar atat de importante aparentele? Pentru cine? Pentru popularii europeni, pentru Merkel si Barroso?
Sau poate ar trebui sa ne imaginam ca toata tevatura cu demisia lui Boc, demiterea lui Ungureanu, suspendarea si referendumul este un scenariu scris de intreaga clasa politica romaneasca (si nu doar), pentru abaterea atentiei populatiei de la problemele pe care clasa politica ar trebui sa le rezolve, spre binele populatiei.
Daca USL chiar a vrut sa ne scape de Basescu, atunci parlamentarii formatiunii au dat dovada de o prostie uluitoare – atat de mare, incat e aproape incredibil ca ar putea exista.
Daca nu au vrut cu adevarat sa duca la capat ce au inceput... e si mai grav.
Pentru ca USL sa nu o ia pe urmele PDL, din punct de vedere al popularitatii, devine obligatoriu ca guvernul Ponta sa uimeasca, in lunile urmatoare, prin performantele sale. Va reusi sau ne asteapta o 'coabitare' cu OTV?