Comisarul european Corina Crețu a lansat un avertisment României la o conferință pe care unii au încercat să o prezinte ca un moment festiv. Participând la evaluarea programului Regio, Udrea Elena a crezut că rostul a fost să-și tragă o poză cu gura până la urechi alături de Crețu.
Situația nu este deloc roză, cu o rată de absorbție de 75,5 la sută, România riscă să piardă 2,6-3,4 miliarde de euro până în martie 2017. Comisarul european a apreciat ca dezamăgitoare rezultatele din câteva domenii, menționând rețelele de transport și proiectele privind gestionarea deșeurilor, care nu produc rezultatele așteptate. Nici bugetul comunitar 2014-2020 nu a pornit mai bine, lansarea proiectelor și deschiderea sesiunii de proiecte sunt lente, iar 2016, an electoral, cu o echipă la Executiv fără angajament politic și administrație locală nesigură, poate fi pierdut pentru absorbția fondurilor europene.
Bilanțul după 8 ani de membru al UE arată că România nu are o planificare strategică pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea infrastructurii. În plus, proiectele sunt făcute de mântuială, lipsa de proceduri de selecție introducând subiectivismul și corupția pe traseul banilor europeni. Cele mai mari întârzieri sunt în domeniile vitale pentru calitatea vieții - achiziții publice, sănătate și managementul deșeurilor. Statistica arată că sărăcia și excluziunea socială, care ating 40 la sută din populație, merg mână în mână cu lipsa unui minim confort - 9 milioane de români nu au acces la sisteme de aprovizionare cu apă. Nu mai este o surpriză că nu se poate face la nivel național o cartografiere a necesarului de servicii medicale pentru plasarea a 280 de investiții în unități sanitare, 35 de unități de urgență și 3 spitale regionale. Dezastrul este cvasitotal la gestionarea deșeurilor. 90 la sută din volumul total al deșeurilor nu este stocat în depozite, UE deschizând procedura de infrigement împotriva României. 380 de milioane de euro din fondurile de dezvoltare regională stau blocați pentru că nu există un plan național de gestionare a deșeurilor. Investiții făcute sunt blocate de administrații locale corupte sau incapabile. La fel, investițiile în rețelele de apă și canalizare trimit spre DNA dosare pe bandă rulantă. Valul de copii cu boala mâinilor murdare din Argeș se anunță a fi un tsunami la nivel național, nu doar sezonier.