Prezenta militarilor romani in Kosovo, in Afganistan si Irak a fost si este alaturi de multe alte state ale lumii. E destul de dificil sa identifici aceasta prezenta drept una singulara. Bazele militare americane din Dobrogea ne singularizeaza insa in context european si chiar mondial.
Instalarea de baze militare straine pe teritoriul national e in sine, pentru orice stat independent, un moment de o seriozitate iesita din comun. Chiar daca un Comunicat difuzat de MApN dupa semnarea acordului cauta sa micsoreze semnificatia intamplarii, precizand ca nu e vorba de baze in adevaratul sens al cuvantului, ci de facilitati militare puse la dispozitia SUA, decizia Administratiei Basescu e un act de importanta cruciala pentru Romania. Asa cum s-a vazut din declaratiile vicepremierului rus, Serghei Ivanov, semnarea Acordului starneste ingrijorarea Rusiei. Reactia Moscovei ne avertizeaza ca semnarea Acordului implica riscuri asupra carora poporul roman ar fi trebuit sa fie informat.
La conferinta de presa urmand momentului de la Cotroceni, Traian Basescu a fost intrebat daca exista riscuri pentru Romania in ce priveste un atac terorist. Presedintele s-a invoit sa raspunda. Astfel:
"Romania si-a asumat riscuri de cand a mers in Balcanii de Vest, in Afganistan si Irak. Riscul nu este nici mai mare, nici mai mic decat inainte (...). "Ele (riscurile ¤ n.n.) sunt de la momentul la care Romania s-a declarat un stat care lupta impotriva terorismului".
Traian Basescu a tinut sa-si faca o faima din sinceritatea declaratiilor sale, atingand, nu de putine ori, nonconformismul.
Acest raspuns e in conflict fatis cu aceasta faima. E mai degraba in acord cu ipostaza tipica unui politician de duzina. Cea vadind tentativa de a nu-si nelinisti concetatenii, tratandu-i ca pe niste copii carora nu trebuie sa li se impovareze joaca in nisip cu ingrijorarile parintilor.
Prezenta militarilor romani in Kosovo, in Afganistan si Irak a fost si este alaturi de multe alte state ale lumii. E destul de dificil sa identifici aceasta prezenta drept una singulara. Bazele militare americane din Dobrogea ne singularizeaza insa in context european si chiar mondial. Daca exista realmente o retea planetara terorista, Romania poate fi perceputa de aceasta ca una dintre tarile aflate in prima linie, agresiv angajate in razboi.
In astfel de conditii, riscul unei replici teroriste creste intr-o proportie de luat in seama. La asta se vor fi gandit bulgarii cand au sovait sa semneze asa, cu ochii inchisi, dar mai ales fara sa obtina ceva serios in schimb.
Autoritatile romane au un cuvant de spus in ce priveste tara catre care pot pleca bombardierele americane de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu? O intrebare vitala in cazul unui Acord cu americanii, stiut fiind ca Administratia Bush foloseste argumentul razboiului antiterorist si pentru a-si promova agresiv interesele in lume.
Daca americanii nu sunt obligati sa ne consulte, ne putem trezi tarati in aventuri militare asupra carora e greu de crezut ca le-am putea face fata.
Sunt doar cateva argumente pentru teza ca momentul de marti, 6 decembrie 2005, se constituie intr-unul de maxima seriozitate. Date fiind riscurile posibile asumate de gestul nostru, ar fi fost normal ca Administratia Basescu sa realizeze, inainte de a semna Acordul, o larga consultare a poporului. Administratia de la Sofia se gandeste chiar la un referendum. Poate ca la noi n-ar fi fost nevoie de un referendum. Dar, de o informare a opiniei publice asupra riscurilor, de o campanie de explicare de catre presedinte, de catre consilierii sai, de catre ministrul de Interne ar fi fost nevoie.
Democratia, in numele careia l-au impuscat pe Ceausescu, implica in chip necesar posibilitatea ca poporul sa-si spuna cuvantul in deciziile vitale luate de conducatori. Conducatorilor le pot trece prin cap multe idei mai mult sau mai putin benefice poporului. Democratia, adevarata democratie, ii obliga sa se bata pentru a convinge poporul ca ideile respective raspund interesului national.
Decizia de a acorda americanilor facilitati militare nu poate fi surprinsa azi in efectele sale pe termen scurt sau lung. Poate ca va aduce poporului roman mai multa fericire. Poate ca va aduce mai multa nenorocire. De adus va aduce ceva.
Nu era normal ca poporul roman sa fie intrebat sau macar informat asupra partilor bune si rele ale Acordului?