x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Românii, între Constituţie şi Derbedeu!

Românii, între Constituţie şi Derbedeu!

de Valentin Stan    |    12 Ian 2008   •   00:00
Românii, între Constituţie şi Derbedeu!

Păi, aici, cine este "negru în cerul gurii", domnule Derbedeu? Sau, cumva, votul direct, prin care aţi fost trimis în funcţia supremă în stat, v-a arondat şi dreptul sacrosanct şi exclusiv de a critica România? Sunteţi, cumva, unicul îndreptăţit să critice în România? Şi, de când criticile altora sunt o "minciună", în timp ce propriile măscări critice, dar agramate, la limita prostiei feroce şi a stereotipului demagogic, fără perdea, se constituie în perle ale elocinţei vizionare?



Ştiţi ce-i aia un derbedeu politic? Sunt mii de definiţii! Hai s-o încercăm pe următoarea: Derbedeu politic este acel demnitar care atacă presa la momentul de sărbătoare al trecerii în Noul AN (31 decembrie 2007 – Piaţa Constituţiei), reproşând analiştilor că mint atunci când critică România: "(…) Uită-te la analiştii negri în cerul gurii, care ne descriu, în fiecare seară, o Românie a dezastrului. E una din marile minciuni ale anului 2007!".


Ei bine, pentru că sunt destui cei care vor sări ca arşi, inclusiv pe forum, pentru a-l apăra pe Derbedeu, recunoscându-i dreptul de a critica presa, când vrea el, voi preciza că citatul de mai sus este numai prima parte a definiţiei Derbedeului politic. A doua parte s-a consumat în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 10 ianuarie 2008, unde Derbedeul a hâhâit, conform comunicatului oficial: "Eu chiar cred că România este în dificultate, pentru că sunt mult prea multe lucruri care se legiferează pentru a acoperi fraude, pentru a crea condiţii să se fure. S-a ajuns prea sus. Şi vorbesc despre corupţie fără reţinere (…) La noi, încă este un nivel ridicat de corupţie!".


Păi, aici, cine este "negru în cerul gurii", domnule Derbedeu? Sau, cumva, votul direct, prin care aţi fost trimis în funcţia supremă în stat, v-a arondat şi dreptul sacrosanct şi exclusiv de a critica România? Sunteţi, cumva, unicul îndreptăţit să critice în România? Şi, de când criticile altora sunt o "minciună", în timp ce propriile măşcări critice, dar agramate, la limita prostiei feroce şi a stereotipului demagogic, fără perdea, se constituie în perle ale elocinţei vizionare?


Derbedeul politic, în cea mai bună tradiţie a dictaturilor funcţionale, de tip "Ceauşescu", are impresia că îşi poate permite orice, pentru că a fost "ales"! Astfel, Derbedeul politic "respinge" candidatura Noricăi Nicolai, pentru funcţia de ministru al Justiţiei invocând o aşa-zisă "percepţie publică negativă cu privire la fapte anterioare, în care doamna Nicolai a fost implicată, în calitate de senator", conform comunicatului oficial din 8 ianuarie! Atunci când premierul Tăriceanu îi dă replica amintindu-i că şi el are o "percepţie negativă" ("Dacă ar fi să vorbim despre argumente de imagine şi despre cazuri controversate, vă reamintesc doar două cazuri în care dumneavoastră aţi fost implicat: dosarul Flota şi casa achiziţionată în Strada Mihăileanu, pe vremea când eraţi primar al Capitalei"), Derbedeul politic răspunde: "Foarte mulţi vin şi spun «dar şi tu». Eu sunt ales, cu bunele şi cu relele mele (…)!" (la şedinţa CSM, 10 ianuarie).


Adică: Şi ce dacă? Poţi să faci ce vrei dacă eşti ales direct! Moralitatea nu există pentru cei aleşi! Mai mult! Cei aleşi decid, pentru cei care aleg, ce este moral, ce este pozitiv şi, mai ales, ce este "percepţie negativă"! Şi, evident, ce este constituţional! Derbedeul politic declama la şedinţa CSM anulând nominalizarea făcută constituţional de Tăriceanu, pentru postul de ministru al Justiţiei: "(…) Nu voi accepta să semnez ca un notar, în orice condiţii, orice persoană. Preşedintele României nu este notar şi în Constituţie spune «Primul ministru propune şi Preşedintele decide prin emiterea decretului»". Evident, nu veţi găsi, în Constituţie, termenul "a decide", în dreptul Preşedintelui, atunci când e vorba, în articolul 85 (2), să "numească" sau să "revoce" pe cineva, în guvern, numai la "propunerea Primului-ministru"! Dar nu vă panicaţi! Derbedeul este, întotdeauna, "ales cu bune şi rele"!

×
Subiecte în articol: politic editorial