x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Românii, un popor uimitor

Românii, un popor uimitor

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    29 Sep 2012   •   21:00
Românii, un popor uimitor

Recent, au fost publicate rezultatele unui sondaj CCSB (mai 2012, comandat de Intact Media Group) realizat sub conducerea sociologului Mirel Palada si supervizarea reputatului sociolog prof. Vintila Mihailescu. Subiectul sondajului: "Valorile romanilor". Un amplu rezumat poate fi consultat on-line la www.scribd.com/doc/106281910/CCSB-Values-Ro. In capitolul "Obiectivele studiului. Limitari, Operationalizare", la pagina 7 scrie: "Operational vorbind, ne-am propus sǎ rǎspundem la urmǎtoarele intrebǎri: Ce inseamna Romania pentru romani? Care sunt valorile romanilor? La nivel general? Dar articulat in marile domenii ale vietii? (...)".

Va recomand sa studiati atent acest rezumat - sau chiar studiul in intregime - ca sa nu va lasati apoi pacaliti de viitoarele interpretari patriotarde si ipocrite din mass-media, menite sa manipuleze politic, desigur, rezultatele sondajului intr-o directie sau alta. Autorii studiului au facut o treaba excelenta. Mai presus de toate, apreciez detasarea, onestitatea si neutralitatea lor in interpretarea si prezentarea datelor sondajului.

Daca ar fi sa adaug un subtitlu sondajului, acesta ar suna asa: "Valorile romanilor: Fa ce zice popa, nu ce face popa". Cum, dealtfel, gasim mentionat si la pagina 14: "Este clar cǎ avem de-a face si cu o dozǎ de dezirabilitate socialǎ, de diferentǎ dintre declaratii si comportament de tip «fǎ ce zice popa, nu ce face popa»

Am sa trec direct la concluziile studiului, amendate fiecare in parte, de mine, pronind de la ce vad zilnic in jurul meu si in societate. Astfel, valorile esentiale sunt: 1-Familia. Dar: rata demografica scade vertiginos, exista mai multe divorturi decat casatorii, avem multe drame familiale si familii dezorganizate. 2-Educatia. Daca asta ar fi adevarat, atunci societatea ar fi trebuit sa produca un alt sistem de invatamant - parintii sunt primii dascali, iar dacalii sunt si ei parinti. 3-Sanatatea. omanii ignora medicina preventiva si nu se duc la controalele medicale bi-anuale. 4. Natura. Ritmul in care distrugem si poluam sistematic natura depaseste catastrofal ritmul in care facem curatenie. 5-Casa, locuinta. Dupa felul in care construim si locuim, s-ar zice ca "dupa noi, potopul". 6-Copiii. De ce avem atat de multi copii abandonati, nefericiti, abuzati, bolnavi si hraniti prost de care ne batem joc intr-un sistem de invatamant inapoiat si ineficient? 7-Gospodaria: echivalentul casei, locuintei, dar probabil in mediul rural. 8-Respectul celor din jurul meu. Raport UE: in Romania evaziune fiscala de 40 de miliarde de euro in 2011. Salarii la negru: intre 3 si 4 milioane.

Urmeaza valorile foarte importante: Cultura; omenia celor din jurul meu; bunastarea; credinta; comportamentul civilizat al celor din jurul meu; traditiile si obiceiurile din batrani; faptul ca sunt roman; locul de munca. La ultima categorie, valori neimportante, apar, stupefiant as zice, urmatoarele: afacerile, distractiile, politica.

Unde este aceasta Romanie? Probabil ca marea concluzie ar fi ca romanii au cu totul alte definitii pentru conceptul de valoare si concretizarea acestuia.

Desi peste 70% dintre romani sunt nemultumiti de directia in care merg lucrurile in Romania, totusi 84% dintre ei se declara mandri ca sunt romani. Deci, este clar, ramane cum am stabilit: altcineva este de vina, noi nu.

×